2011 m. rugpjūčio 10 d., trečiadienis

Reissue: Marvin Gaye - What's Going On (1971/2011)



Yra tokių albumų, kuriuose atlikėjas sugeba peržengti žanro ribas, sukurti kažką be galo universalaus, užkabinančio kone kiekvieną klausytoją. Nepriklausomai nuo jo muzikinių prioritetų ir išankstinių nuostatų.  Toks neabejotinai yra soul pažibos Marvin Gaye darbas What‘s Going On. Dabar pasitaikė puiki proga pakalbėti apie šį iš tiesų nemirtingą įrašą, nes jis štai jau spėjo sulaukti keturiasdešimties metų jubiliejaus ir ta proga buvo dar sykį perleistas.
Marvin Gaye šiais laikais plačiajai auditorijai, ko gero, labiausiai siejasi su seksu. Jo dainą „Let‘s Get It On“ tikrai yra girdėjęs kiekvienas, ir dažniausiai per kokią nuogesnę filmo ar serialo sceną. Tačiau „What‘s Going On“ dainos yra, švelniai tariant, kitokios. Ko jau ko, bet seksualumo šiame įraše tikrai nesurasi. Aistros, tiesa, daug. Tik ji nukreipta į visai kitus dalykus. Kur kas rimtesnius. Karas, socialinės problemos, politika, ekologija, tikėjimas... Štai su kokiomis temomis galinėjasi Gaye. Albumo koncepcija atsispindi jo pavadinime. Atlikėjas čia tarsi bando apdainuoti tai, kas tuo metu vyko pasaulyje (tiesą sakant, ir dabar tebevyksta). Visos devynios dainos sujungtos tarpusavyje, dažniausiai nepastebimai persijungia nuo vienos prie kitos, tad tos trisdešimt penkios minutės iš esmės yra vientisas, sunkiai dalomas kūrinys. Jeigu norite tinkamai suprasti jo gėrį ir grožį, privalu išklausyti viską vienu prisėdimu nuo pradžio iki galo.
Didžiausia What‘s Going On puošmena, be jokios abejonės, yra Gaye balsas. Bent jau man nieko gražesnio girdėti taip ir nėra tekę. Savo įgimtu talentu atlikėjas nuodojasi tiesiog tobulai. Kiekvienas žodis, kiekviena intonacija, kiekvienas įkvėpimas ir iškvėpimas yra toks, koks ir turi būti ir prikišti nieko net ir labai norėdamas negalėtum. Vokalui puikiai akomponuoja ir instrumentai. Jų čia tikra gausybė. Pradedant tradiciniais, tokiais kaip bosinė gitara ar pianinas, ir baigiant fleita, perkusija bei styginiais. Kartais (kaip kad pavyzdžiui ilgiausioje „Right On“) instrumentai tarsi leidžiasi į improvizacijas, lyg ir kuria tokią laisvės kupina atmosfera, bet Gaye balsas visada išlaiko struktūrą ir kontrolę.  
Kaip ir daugumoje koncepcinių albumų, taip ir šiame būtina atkreipti didesnį dėmesį į žodžius. Tik tada pavyks geriau suprasti, kame slypi visa mintis. Kaip jau buvo minėta, juose nagrinėjamos iš tiesų rimtos temos. Gaye nenaudoja kažkokių didelių žodžių, bet kalba paprastai, suprantamai tačiau sykiu ir įtikinamai. Konstruodamas posmelius jis tarsi eksperimentuoja, bando įvairias raiškos formas. Štai pavyzdžiui „What‘s Happening Brother“ parašyta laiško forma: I'm just gettin' back, but you knew I would, War is hell, when will it end, When will people start gettin' together again, Are things really gettin' better, like the newspaper said, What else is new my friend, besides what I read?“ Toks pacifizmo, meilės motyvas ryškus kone kiekviename kūrinyje. Dažniausiai jis atsiskleidžia per tikėjimą. Dievo tema geriausiai išreiškiama trumpiausioje „God is Love“: „He made this world for us to live in, and gave us everything, And all he asks of us is we give each other love.“ Šią visiškai nemodernią, visiems atsibodusią tiesą iš esmės kiekvienoje dainoje ir bando išreikšti Gaye. Jis iškelia problemas ir pasiūlo joms paprastus sprendimus. Ir daro tai tikrai gražia forma.
Dainos. Jos stiprios. Net labai stiprios. Minėjau, kad reikėtų What‘s Going On klausytis visą, bet, jeigu jau labai tingisi, tikrai mėgausitės ir atskirais kūriniais. Beveik visi jie turi savito žavesio. Pavyzdžiui „Wholy Holy“ kažkokiu būdu sumaišo savyje gospel‘o, džiazo ir klasikinės muzikos motyvus. Iš viso to išeina kažkas tikrai dieviško. Dar yra įstabioji „Mercy Mercy Me (The Ecology)“. Beprotiškai graži ji yra ir pati iš savęs, bet tuo pat metu ji verčia ir susigėsti. Kai pagalvoji, Gaye jau prieš keturis dešimtmečius apdainavo žmonijos problemas, kurių mes ne tik kad neišsprendėm, bet dargi ir kaip reikiant jas pagilinom. Gėda. Ką ir bepridursi... Net ir kiek banalokai (daugiausiai dėl teksto) skambanti „Save The Children“ negadina bendro įspūdžio, o kartais susiklauso net ir visai skaniai. Silpnų momentų čia paprasčiausiai nėra.
Net jei ir nemėgstate soul, šiam albumui suteikti šansą tiesiog būtina. What‘s Going On vis dar skamba be galo šviežiai ir moderniai. Ko gero, taip pat bus ir po dar keturių dešimtmečių. Genijaus darbas. Tuo viskas ir pasakyta.

p.s. pridėtame vaizdelyje jis tikrai dainuoja gyvai...

Įvertinimas: 10.0




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą