2011 m. rugpjūčio 4 d., ketvirtadienis

Albumas: Viva Brother - Famous First Words (2011)



Na štai, dar vieni. Šiais metai jau turėjome garbės pasimėgauti be galo subtiliu The Vaccines debiutu, o dabar jiems įkandin seka kiti britų rokenrolo gelbėtojai Viva Brother. Jungtinės Karalystės scena pasižymi tokia savotiška liga -  ji labai jau myli jaunų berniukų mokančių tris akordus ir kalbančių su ryškiu akcentu grupes. Tokių per metus į platesnius vandenis išlenda bent jau kokios penkios ir absoliuti jų dauguma pasirodo absoliučiai niekam tikusios. Paprastai jos išleidžia gan sėkmingą debiutą, nuobodų antrąjį įrašą ir tada pamažu sugrįžta į vietinius barus, kur joms ir vieta. Viva Brother kaip tik tokie ir yra. Kodėl jiems buvo suteiktas šansas, kodėl sulaukė dėmesio iš per dažnai nusišnekančio NME? Galas žino, ko gero dėl savo iššaukiančiai arogantiškos laikysenos, o gal dėl poros pusė velnio priedainių. O kita vertus, gal Viva Brother dėmesio nusipelnė ir tikrai yra verti dėmesio?
Ne, tai, ko gero, bus ta arogantiška laikysena. Juk Viva Brother savo grojamai muzikai apibūdinti net atskirą žanrą išgalvojo. Jų pagrindinė įtaka – britpopas, bet šis dalykas jau kaip ir pasenęs beigi visiškai nemodernus, tad kompanija sau ėmė ir susigalvojo žodį gritpopas. Prisipažinsiu, aš net žodyną atsiverčiau – labai jau norėjosi platesnės žodelio „grit“ definicijos. Žinojau, kad tai turėtų reikšti „smėlis“ arba „žvyras“, bet gal čia dar slypi ir gilesnė reikšmė? Ir iš tikrųjų slypi. „Grit“ dar gali reikšti „ištvermė“, „būdo tvirtumas“. Gal šis ketvertukas kaip asmenybės ir yra tvirto būdo, bet jų muzikėlė toks skystalas, kad kartais net nervas ima. Ne atsitiktinai pabrėžiau tą jų arogantišką laikyseną. Kas panašiai elgdavosi britpop laikas? Teisingai. Viva Brother turbūt labai jau mylėjo Oasis, nes jų stilių nukopijavo be jokių ceremonijų. Juos čia primena viskas pradedant nebrendylą Liam‘ą Galagher‘į atliepančiu vokalu ir baigiant kas antroje dainoje besikartojančiomis trijų akordų sekomis (paklausykit „Electric Daydream“ pradžią). Skirtumas tik tas, kad Noel‘is Galagher‘is sugebėdavo iš savęs išspausti kažką tikrai neblogo, o šiems jaunuoliams pavyksta sukurti tik kažkokią senų klišių maišalynę.
Visos Famous First Words dainos tarsi jau kažkur girdėtos, kažkieno jau sugrotos. Tos pačios schemos kiekvienamae kūrinyje: džeržgia gitaros, vokalistas kažką dėsto; bridge‘as (suprask, tuoj bus priedainis); ir pagaliau kelis kartus pakartojamos pagrindinės frazės. Kad visa tai nors sugrota būtų gerai. Toli gražu. Tie patys akordai, tas pats ritmas, pora mėgėjiškai skambančių gitaros solo ir tiek. Nors viskas šiek tiek pagarsinta, technika aptvarkyta. Čia matyt tam, kad trūkumus paslėpti. Žinote, paprastai garsiausiai rėkiantis turi mažiausiai ką pasakyti...
Žodžiai man kažkodėl labai priminė tokias legendines Lietuvos grupes kaip Mango ar Yva. Cituoju „New Year‘s Day“ priedainį: „When you said I did losing faith, Well it s just like new years day, Fly away, fly away, Yeah it s just like new years day, Fly away, fly away, Yeah it s ba ba ba ba, Oh ah oh ah oh ah ah ah oh oh oh“. „Darling Buds of May“ pirmasis stulpelis: „I burnt the kitchen down, You told me ooo, We've got to get this right, right now, Uh oh oh“.  Poetai, neieškantys žodžio kišenėje, ką ir bepridursi. Tokių „oh oh oh“ ir „ah ah ah“ čia apstu. Ir dainuojami tuo L.Galagher‘io balsu, kurio klausymasis greit tampa kankyne.
Viva Brother, žinoma, ilgai netemps. Gal dar išleis vieną ar du albumus, bet po to ramia nugrims į užmarštį. Ir nieks jų net nepasiges. Tuščia reikalas ir tiek.

Įvertinimas: 3.8

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą