2011 m. rugpjūčio 26 d., penktadienis

Albumas: I Break Horses - Hearts (2011)



Rašau šiuos žodžius ir vis užmetu žvilgsnį į tai, kas darosi anapus lango. O ten šveičia saulė ir žali medžių lapai tik vos vos kruta nuo aptingusio vėjo. Taip sakant, paskutinis vasaros pasispardymas. Tuojau, Donelaičio žodžiais tariant, būsim apipilti rudens gėrybėmis, o po to ir žiemos vargais. Mano kompiuteris groja debiutinį švedų dueto I Break Horses albumą Hearts. Klausau ir galvoju, kad žmonės šiek tiek pasiankstino. Kasgi gali sugalvoti vasarą išleisti tokį įrašą? Juk galėjo palaukti bent jau iki įpusės spalis. Nes tokio vėsa dvelkiančio darbo po Silent Shout, turbūt, dar niekas nebuvo pristatęs.
I Break Horses skambesį norisi apibūdinti maždaug taip: ėmė ir susijungė The Knife su My Bloody Valentine. Tas firminis švediškas elektroninis šaltis ir agresyvumas čia susimaišo su shoegaze‘iškom gitarom bei nušvelnintu, svajingu, tarsi iš tolimos šalies atsklindančiu vokalu. Lydinys pakankamai įdomus, nors reikia pastebėti, kad duetui shoegaze‘inimas  tinka labiau. Kai tik jie įsijungia šiek tiek daugiau sintezatorių, prasideda kažkoks chaosas kurio klausytis tikrai nelabai malonu. Tuo tarpu lyriškesni epizodai kai kada ir ne juokais sužavi.
Hearts prasideda su viena puikiausių šių metų dainų - „Winter Beats“. Viskas prasideda tokiu ilgoku sintezatorių intro, tada įsijungia silpnas beat‘ukas ir Marijos Linden vokalas. Pora minučių viskas tarsi kyla į kalną, kol galiausiai kūrinys pagarsėja, pagreitėja taip, kad visai ir pašokti užsimanai. Žodžiu, tikrai nuostabus singlas. Po to pasigirsta titulinė daina, kuri taip mielai primena My Bloody Valentine, kad duetui imi jausti jau ir visai nemenką simpatiją. „Hearts“ vėliau pereina į chaotišką ir agresyvią „Wired“. Ausiai ji gal ir ne tokia miela, bet vis tiek pakankamai savotiška ir įdomi. Tačiau maždaug čia ir prasideda visos bėdos.
Po šių trijų dainų duetas jau kaip ir būna pademonstravęs viską, ką turi. Taip, tokios dainos kaip „I Kill Your Love, Baby!“ ar „Empty Bottles“ skamba tikrai gerai, bet kuo jos skiriasi nuo pirmųjų trijų dainų? Šiek tiek pakeičiamas tempas, instrumentai, bet pačios melodijos paprasčiausiai kartojasi. Ir tai galiausiai ima erzinti. Juk ne taip ir smagu vėl ir vėl klausytis tų pačių motyvų.
Negali sakyti, kad duetas nesistengia. Jie iš tikrųjų bando pabandyti kažką kitokio. Štai „Cancer“ daugiausiai kliaujamasi knife‘iškais sintezatoriais juos dar šiek tiek papildant ūžiančiomis gitaromis. Visai gražu, bet kažkas labai panašaus jau buvo ir tituliniame kūrinyje... Uždarančioji „No Way Outro“ skamba lyg būtų „Winter Beats“ aidas... Gal čia ir buvo toks sumanymas, bet labiau susidaro įspūdis, kad grupei paprasčiausiai šiek tiek pristigo idėjų.
Vis dėlto šiuos trūkumus galima priskirti kategorijai „debiuto brokas“. Gal paprasčiausiai iš jų nereikėtų tikėtis tiek daug. Juk iš tikrųjų I Break Horses tik pradeda savo karjerą. Užuot niurnėjus galima susikoncentruoti ties pozityviais ženklais. Pavyzdžiui ties puikiai skambančiomis gitaromis, labai gražiu Marijos Linden vokalu, bei tuo, kad shoegaze‘o jaunos grupės vis dar nepamiršta.
Kad ir ne be trūkumų Hearts yra gana neblogas debiutas. Grupė gali pasigirti savitu skambesiu ir keliomis puikiomis dainomis. Kitos, tiesa, prieš jas gerokai nublanksta, bet pagrindas judėti į priekį tikrai yra neblogas. Pirmas blynas tikrai neprisvilo.

Įvertinimas: 7.8

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą