2011 m. rugpjūčio 24 d., trečiadienis

Albumas: Stephen Malkmus and the Jicks - Mirror Traffic (2011)



Dešimtajame dešimtmetyje buvo tokia grupė pavadinimu Pavement. Jie grodavo šiek tiek nutrūkusį, bet vis tiek labai prasmingą indie, rūkė daug žolės ir kartais tiesiog didn‘t give a shit. Žodžiu, tikrų tikriausios legendos. Nors praeitais metais jie ir pradžiugino geriausių dainų rinkiniu bei pasauliniu turu, panašu, kad jų istorija kaip ir baigta. Ir dėl to ne taip jau ir liūdna. Juk dabar viskas, kas susiję su Pavement atrodo puiku ir nesugadinta – kam tuo rizikuoti? O be to grupės siela Stephen‘as Malkmus‘as nesnaudžia ir pasauliui vis pristato naujos muzikos. Štai jau pasirodė ir naujausias jo darbas Mirror Traffic. O kai šis vyras prabyla – paklausyti būtina.
Beck‘as savo paties karjerą tikriausiai visai pamiršo, nes vargu ar jam lieka daug laisvo laiko nuo prodiusavimo. Anksčiau šiais metais jis jau prikišo nagus prie puikaus Thurston‘o Moore‘o įrašo, o dabar turime ir bendradarbiavimo su Malkmus‘u rezultatą. Įtaka pakankamai juntama. Jame daugiau tokių folk, o kartais ir country primenančių garsų, kurie gan būdingi pačiam Beck‘ui. Kita vertus, ir pačiam atlikėjui šie stiliai nėra visiška terra incognita. Juk paskutinysis Pavement albumas Terror Twilght irgi maloniai stebino savo folk‘iškumu. Prodiuseris gal tik pridėjo daugiau struktūros, tęstinumo.
Ne veltui prisiminiau Terror Twilight. Stilistiškai Mirror Traffic kažkuo jį labai primena, lyg šie du albumai būtų įrašyti vienas po kito. Labai panašus įrašo tonas. Taip, yra čia linksmesnių, triukšmengesnių, greitesnių dainų, bet paprastai vyrauja vidutinis arba lėtesnis tempas, šiek tiek melancholiška, svajinga nuotaika. Taip sakant, klausai ir dūšią glosto...  Gal laikinas Pavement atsikūrimas paprasčiausiai paliko savo pėdsakus.
Malkmus‘as visada garsėjo kaip labai įdomus gitaristas. Net ir Graham‘as Coxon‘as kažkada prispažino, kad šis jam padaręs nemenką įtaką. Groja Malkmus‘as tarsi ir kažkaip netaisyklingai ir iš vis nei šiaip, nei taip, bet kažkokiu būdu sugeba iš to išspausti kažką nuostabaus. Grodamas jis tarsi žaidžia, ieško kokį čia įdomesnį garsą galimą išgauti iš to instrumento. Jis dažnai keičia tempą, vis pasileidžia į improvizacijos platybes. Jo išmone telieka tik stebėtis. Tuo pat metu po visu tuo triukšmo slepiasi ir labai stiprios, lengvai įsimenančios melodijos.
Dainų į Mirror Traffic sutalpinta net penkiolika. Sakytum daugokai, bet įrašas kažkaip sugeba neatsibosti ir išklausyti visko nuo pradžios iki pabaigos tikrai nesudėtinga. Gal dėl to, kad kiekvienas kūrinys turi kažką savo. Tai smagesnį priedainį, tai subtilesnę nuotaiką, tai įdomesnį gitaros solo. Atidarančioji „Tigers“ sužavi savo pakilia, žaisminga atmosfera. „We are the tigers/we need separate rooms!“ – traukia joje Malkmus‘as fone skambant be galo lengvai galvoje įstringančiam gitaros riff‘ui. Ją keičia jau kur kas ramesnė  „No One Is (As I Are Be)“. Šis žmogus visada garsėjo geru humoro jausmu, bet šios subtiliai politizuotos dainos ironija vis tiek sugeba maloniai nustebinti (ir, pasirodo, pritūpimai yra buržuazijos išgalvota pramoga...). Pirmasis singlas „Senator“ taip ir nukelia į Pavement dienas. Čia net ir apie žolę padainuojama, bet net ir šis smagumėlis nublanksta prieš tokias puikybes kaip nostalgiškoji „Share the Red“. Žodžiu, vienas perliukas po kito.
Malkmus‘as parako dar tikrai turi. Mirror Traffic gal ir neprilygsta Pavement darbams, bet tai vis tiek be galo solidus įrašas, kurios klausytis - tikra atgaiva. Pavement‘iška laisvė čia susijungia su atlikėjo brandesniu požiūriu ir iš viso to išeina ne vienos ir ne dviejų perklausų vertas rezultatas. Kai kurie žmonės paprasčiausiai nesugeba nuvilti.

Įvertinimas: 8.4

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą