2011 m. rugpjūčio 14 d., sekmadienis

Albumas: Frank Turner - England Keep My Bones (2011)



Šiemet anglų atlikėjai kažkaip palinko į savo tautiškumo, šalies istorijos apmąstymus. Metų pradžioje jau turėjome PJ Harvey darbą Let England Shake, kuris negalėjo būti įvertintas niekaip kitaip kaip tik apvaliu dešimtuku, o štai dabar jos kolega Frank‘as Turner‘is pristato savo naująjį albumą England Keep My Bones, kuriame irgi labai svarbų vaidmenį vaidina Anglijos tradicijos, tautosaka ir tt.. Kaipgi šiam atlikėjui pavyko panaudoti praeitį bandant sukurti kažką šiuolaikiško?
Turner‘io muzika į vientisą lydinį sujungia folk tradiciją ir punk etiką. Dainos paprastai energingos, griežtos. Tačiau pagrindinis instrumentas jose yra akustinė gitara. Tad ir melodijos šiek tiek šiltesnės, gražesnės, ne tokios punk‘iškai primityvios. Gaunasi pakankamai įdomus ir savitas skambesys, kurį ne taip ir paprasta su kuo nors supainioti.
Šiame įraše Turner‘iui talkina ir visa grupė. Nors jis pats ir kuria tikrai gražias akustinės gitaros linijas, bet daugiau instrumentų bei muzikantų tikrai išeina jam į naudą. Be jų dainos tikrai skambėtų nuobodžiau. Elektrinės gitaros, pianinas, akordionas tikrai paverčia kompozicijas įdomesnėmis. O kur dar pagalbiniai vokalai ir plojimai į ritmą. Jie sukuria labai gyvą atmosferą. Lyg klausytumeisi kokioj mažoj patalpoj susirinkusios draugų šutvės.
Atlikėjo talentu rašyti dainų žodžius galima tik žavėtis. Šiuos posmus galėtum skaityti ir atskirai. Juose labai daug užuominų į istorinius įvykius, intertekstualumo. Paminimi čia (tiesiogiai ir nelabai) ir Springsteen‘as, ir Hemingvėjus, ir Dostojevskis, ir Steinbeck‘as, ir dar daugelis kitų. Eilėse grumiamasi ir su vidiniais išgyvenimais, ir šiuolaikiniais visuomenės skauduliais, ir su istorija. Ir viskas labai gražiai sugula kartu. Gražiausiai tai pasireiškia dainuose, kuriose Turner‘is tarsi apmąsto savo kilmę, etniškumą. Tokia pavyzdžiui yra „Wessex Boy“ arba „One Foot Before The Other“, kurioje atlikėjas dainuoja kaip norėtų, jog jam numirus būtų sudegintas, o pelenai suberti į Londono geriamojo vandens rezurvuarus, ir jis taip toliau gyventų kituose žmonėse. Gal ir gera idėja. Bet kas taip tikrai nesugalvotų.
Dainos įraše pakankamai įvairios. Yra ir linksmų punk‘iškų kūrinių. Toks be abejo yra pirmasis singlas „Peggy Sang the Blues“ ir dar pora kitų. Yra ir baladžių, kurios leis šiek tiek atsipūsti, pamąstyti apie šį bei tą. Dar yra albumą tarsi į dvi dalis perskirianti „English Curse“, kurioje tėra tik vokalas dainuojantis kažką panašaus į Šekspyro laikų anglų liaudies dainą. „But if you steel the land of an Englishman, the you will know this curse, your first born son‘s blood will run, upon the English earth.“ – eilutės labai lengvai galinčios tapti priežodžiu. Ir žinoma albumo perliukas „Redemption“, prasidedantis iš lėto, melancholiškai ir pamažu vis kylantis bei galų galų prasiveržiantis visu savo grožiu. Ši gan paprastos kompozicijos, bet vis tiek kažkuo labai išskirtinė daina apskritai yra vienas mieliausių šių metų kūrinėlių.
Žinoma, neišvengta ir trūkumų. Kartais pasigendi šiek tiek išmonės. Kai kurios dainos pernelyg nuspėjamos, lyg besikartojančios. Su aždarančiąja ateistine „Glory Hallelujah“ akivaizdžiai norėta pademonstruoti savo gebėjimą ironizuoti, bet išėjas kažkas groteskiškai juokingo, jeigu ne kvailo. Tad albumas pasibaigia nei šiaip, nei taip, net bendras įspūdis šiek tiek sumenksta.
Šiaip ar taip Turner‘iui iki PJ Harvey pasiekimo pritrūko tikrai nemažai. Tačiau išejo visai solidus albumas, kuriame apstu gerų dainų. England Keep My Bones tikrai vertas perklausos ir taip paprastai užmirštas tikrai nebus.

Įvertinimas: 8.1

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą