2011 m. rugpjūčio 20 d., šeštadienis

Albumas: Shlohmo - Bad Vibes (2011)



Vienas mėgstamiausių mano filmų yra 1982-ųjų epinis biopic‘as viską paaiškinančiu pavadinimu – „Gandhi“. Jo įžanginėje scenoje iš tolo matai vėlyvą vakarą prie upės ar ežero drabužius skalbiantį žmogų, o tuo metu fone tyliai skamba kažkokia giesmė ar mantra, o gal tiesiog beprasmis niūnavimas. Tos pora minučių tarsi nustato toną likusioms trims valandoms. Panašų nūniavimą gali išgirsti ir Shlohmo debiutinio albumo Bad Vibes pirmosiomis minutėmis. Ir jis čia atlieka lygiai tokią pačią funkciją – tarsi suformuoja nuotaiką valandai į priekį, per kurią, kaip vėliau paaiškėja, susipažįstame su nauju talentu.  Pasiruoškite dozei svajingų, šviežių eksperimentinių garsų.
Shlohmo, kurio tikrasis vardas Henry Laufer, yra dvidešimt vienerių metų jaunuolis iš Los Andželo, kuriantis eksperimentinę elektroninę muziką. Struktūros jo kompozicijos nelabai rastum. Jis gal labiau remiasi Brian‘o Eno sukurta ambient tradicija. Įvairiausi garsai labai gerai įsipaišo į kambario aplinką, tarsi išsisklaido jame. Muzika tokia savotiškai grakšti, subtili, skleidžianti ramybę. Sakytum, hormonų pritvinkęs jaunuolis turėtų aklai veržtis į priekį, bet Laufer‘is niekur neskuba ir į priekį žengia iš lėto, pamatavęs kiekvieną žingsnį.
Bad Vibes kūrinių formulė visada labai panaši ir sykiu visada kitokia. Juose girdisi toks prislopintas, lėto tempo ritmas, dar papildytas smulkiais múm'iškais beat‘ais; šalia savo tylias melodijas kuria elektrinė ir/ar akustinė gitaros; fone skamba tylus, iškraipytas vokalas, o visa tai dar kartais papildo sintezatoriai ir sample‘ai. Viskas labai taupu, ekonomiška.
Visa tai paverčia Bad Vibes labai intymiu albumu. Jis turi tokią atmosferą tarsi būtų sukurtas atlikėjo kambaryje kokią nors naktį, kai labai nesimiegojo. Iš tikrųjų tai ir yra nakties muzika. Nesusidarykit klaidingo įspūdžio, dieną šios kompozicijos irgi skamba puikiai, bet tikrąjį jų grožį supranti tik tamsiuoju paros metu. Nakties tyloje paprasčiauisiai gali daugiau išgirsti.
O išgirsti čia tikrai yra ką. Kiekvienas išgautas garselis ausiai suteikia vien tik malonumą. Ypač puikiai skamba gitaros. Elektrinės skleidžia shoegaze‘išką nuotaiką, o akustinės primena džiazą. Kai visa tai susimaišo, išeina kažkas negirdėto ir puikaus. Sintezatoriai be galo spalvingi. Jų melodijomis Laufer‘is dirba nelyginant tapytojas teptuku. Jais sukuriama atitinkamo kūrinio nuotaiką, dažniausiai palaikomas tempas. Paties atlikėjo balsas skamba kažkaip siurrealitiškai. Jokių žodžių čia nėra, paprasčiausiai kliaujamasi emocija. To visiškai ir pakanka.
Nostalgiška nuotaika, dažnai šiek tiek tamsokas skambesys kažkuo primena Boards of Canada šedevrą Geogaddi. Ypač kai sintezatoriai įjungiami visu pajėgumu, ir kai kompozicojose pasigirsta ir šiek tiek agresyvumo. Panašus ir tas toks paprastai skambantis nepaprastumas. Viskas lyg ir minimalistiška, bet geriau įsiklausęs gali semti semti ir niekad neišsemti. Ir vis dėlto Shlohmo turi ir labai daug savitumo. Įvairių grupių ir atlikėjų įtakas jis sugeba absorbuoti, išmaišyti ir pateikti savaip. Išskirtinai.
Bad Vibes labai stiprus debiutas. Nuostabu, kad toks jaunas atlikėjas geba kurti tokias gilias kompozicijas. Elektroninės muzikos scenoje neabejotinai pasirodė naujas siprus ir originalus balsas. Belieka tikėtis, kad jis nenutils.

Įvertinimas: 8.6

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą