2011 m. liepos 2 d., šeštadienis

Albumas: Washed Out - Within and Without (2011)



Kartais jau taip būna, kad pamatai kokio nors albumo viršelį ir sau pagalvoji: gal visai reikėtų jo pasiklausyti... Tačiau čia tik tarp kitko. Ernest Greene yra dar vienas pavyzdys kaip internetas su visais savo myspace‘ais ir tinklaraščiais padeda prasimušti naujiems atlikėjams. Jo savo kambaryje kurtos ir įrašytos dainos labai greitai pasklido virtualiojoje erdvėje bei surado savus gerbėjus. Galiausiai sutartį jam pasiūlė ir viena didesnių indie (bent jau kol kas) kompanijų Sub Pop. Griebkime debiutinį Within and Without ir įvertinkime vertas jis to šiuršulio ar nelabai.
Washed Out kuriamos muzikos stilių apibūdinti toli gražu nėra paprastas uždavinys. Tai lyg ir lo-fi kokybės synth pop, bet toks apibrėžimas juk, galima sakyti, prieštarauja pats sau. Čia, norom nenorom, tenka pagalbon pasitelkti vos prieš kelis metu užgimusį terminą – chillwave. Regis, prie jo teks priprasti, nes pastaraisiais metais pasirodė visas tuntas šiam naujam žanrui priskirtinų grupių ir atlikėjų. Ir Within and Without labai lengvai gali tapti jo etalonu. Jame surandi viską, ko tikėtumeisi iš įrašo pažymėto tokia etikete: ne pati geriausia garso kokybė; daug ir įvairių sample‘ų, sintezatorių garsų; pakeistas vokalas; svajinga, kone ambient‘iška, atmosfera; lengvos, įsimenančios melodijos.
Tokio stiliaus albumai paprastai turi vieną didelį minusą – yra pernelyg nuobodūs. Dainos juose lyg ir neblogos, bet paprasčiausiai trūksta įvairovės. Gal čia dėl tos interneto prigimties – juk į jį paprastai metamos pavieniai bandymai. Vis dėlto, kai turimą medžiagą tenka suklijuoti į vientisą albumą, išryškėja jų paprasčiausias vienodumas. Washed Out tokios nelaimės pavyksta išvengti. Taip, stilistinės įvairovės čia tikrai nerasite, visos devynios dainos – tai tas pats chilwave. Tačiau kiekviename kūrinyje yra ir kažkas savito, išryškinamas koks nors bruožas, kurio nerasi kituose. Pavyzdžiui titulinė „Within and Without“ turi tokio trip-hop‘iško šarmo, „Amor Fati“ galėtų būti ir radijo stočių hitu (jeigu tik kas ją ten grotų...). Aiškiai jaučiasi ir tai, kad Ernest Greene įkvėpimo semiasi ne iš vieno muzikinio stiliaus. Jo vokale labai dažnai girdi shoegaze būdingą svajingumą, tarsi atsklindantį iš kokios tolimos vietos (gal ne tokį kvapą gniaužiantį kaip My Bloody Valentine „Sometimes“, bet vis tiek...), o kai kurios dainos byloja ir apie dream pop įtakas („A Dedication“).
Žinoma, didžiausias Within and Without turtas – jo nuostabi atmosfera. Sunku būtų surasti geresnį albumą ramiam vėlyvam vakarui. Šis įrašas suteiks malonumo tiek žvelgiant į sieną, tiek skaitant knygą, tiek ramiai vaišinantis su draugais. Iš šių dainų sklinda ramybė, romantika, grožis. Gal tik klausant „Amor Fati“ norisi pritarti balsu, visi kiti kūriniai paprasčiausiai verčia ramiai linguoti ir nežymiai šypsotis. Žodžiu, patikrintas senamadiškas klausymo malonumas.
Chillwave – žanras kūdikis, skaičiuojantis pirmuosius savo egzistavimo metus. Jo scenoje vis dar gausu broko, neapibrėžtumo, bet Washed Out su šiuo įrašu tarsi nubrėžia gaires savo kolegoms. Jis sukūrė albumą išsivaduojantį iš žanro ribotumo, neabejotinai surasiantį klausytojų iki tol apie jokį ten chillwave negirdėjusių, bei neišvengiamai sulauksiantį plataus pripažinimo.

Įvertinimas: 8.8

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą