2011 m. liepos 28 d., ketvirtadienis

Albumas: Ty Segall - Goodbye Bread (2011)



Yra indie pasaulyje tokių asmenybių, kurios šiaip sau nieko nerekomenduoja, ir kuriomis verta bei teisinga pasikliauti. Viena iš jų neabejotinai yra Stephen‘as Malkmus‘as. Visai neseniai jis savo gerbėjams patarė paklausyti ir įvertinti naująjį vieno žmogaus grupės Ty Segall albumą. Taigi ar tikrai vertas indie legendos pagyrų šis trumputis įrašas pavadinimu Goodbye Bread?
Pavement lyderio asmenybė pirmojoje pastraipoje šmėkštelėjo ir dėl  dar vienos priežasties. Ty Segall muzika iš tikrųjų šiek tiek primena šiuos žolės apsirūkiusius genijus. Ypač ankstyvąją jų kūrybą, kai viskas buvo dar labai lo fi. Kalbu apie laikus, kai jie net albumo neturėjo, o tik šusnelį EP, kurių pusė patys ir išleido. Su tomis dainomis galima susipažinti pasiklausius rinkinį Westin (By Musket and Sextant). Ty Segall kūryboje irgi girdimas tas pats padrikumas, triukšmingumas ir po jais besislepiančios stiprios melodijos. Dar yra garage rock pusė. Kažkuo panaši į ankstyvuosius, dar žvaigždėmis netapusius The White Stripes. „Comfortable Home“ atidarantis gitaros riff“as netgi kažkuo labai primena kažin kokią Detroito dueto dainą. Taigi Ty Segall taip ir skamba: lo fi laisvė, nešvarumas maišosi su garažine energija, griežtumu ir kartais trankumu. Rezultatas pakankamai savitas ir įdomus.
Pagrindinis instrumentas čia yra gitara. Viskas lipdoma aplink ją. Net ir vokalas tarsi eina iš paskos ir yra tarsi priedas prie šiuo instrumentu sukuriamų melodijų. O jos tikrai įsimintinos. Kartais dėl savo elementaraus paprastumo, kartais dėl agresyvumo, o kartais dėl improvizacijos jausmo.
Albumą pradedanti titulinė „Goodbye Bread“ labai nesudėtinga, bet užkabinanti savo nesumeluotu jautrumu ir nuoširdumu. Keli paprasti akordai ir svajingas, tolimas vokalas kažkuo taip primena jau per daug kartų šįkart paminėtą Malkmus‘ą. Tačiau tai, ko gero, ir išlieka pačiu lyriškiausiu įrašo epizodu. Kituose kūriniuose Ty Segall jau kur kas labiau kliaujasi „fūzais“, ritmu ir energija. „My Head Explodes“ žavi savo laisvumu, džeržgiančia gitara, bei vokale atsispindinčiu užsidegimu. Kai atlikėjas ūžiant gitaroms užkumusia gerkle rėkia pagrindinę dainos frazę, telieka pasiduoti jo keliamam siautuliui. Vienas ryškesnių kūrinių – „I Am With You“, prasidedantis akustinės gitaros melodija ir pamažu peraugantis į labai gyvą improvizaciją su netaisyklingu, bet entuziastingu gitaros solo. Visiška laisvė ir lengvumas.
Labai vykusi atrodo Goodbye Bread trukmė. Užsitęsiantis vos kiek ilgiau nei pusvalandį jis taip ir nespėja prarasti savo šarmo. Viskas kocentruota, konkretu bei tuo pat metu ir pakankamai įvairu. Albumą netgi norisi dalinti į dvi dalis. Pirmoji pusė – trumpi lo fi gabaliukai, kartais besibaigiantys tarsi ne laiku visai kaip Guided By Voices kompozicijos. Antroji pusė – garage rock šėlsmas, ir improvizacijos gaivališkumas. Kurią labiau mėgti – jau tik skonio reikalas.
Goodbye Bread gal ir ne šedevras, bet tikrai labai stiprus darbas. Ty Segall puikiai žino ką daro. Jis taip gražiai groja savo purviną roką, kad nejučia susimąstai, kad tai gali būti naujo indie genijaus gimimo pradžia.

Įvertinimas: 8.4

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą