2011 m. liepos 26 d., antradienis

Albumas: Little Dragon - Ritual Union (2011)



Švedai visada mane žavėjo. Tuo kad turi vieną geresnių visuomenių šioje iš lėto merdėjančioje civilizacijoje. Tuo, kad nesikiša ne į savo reikalus, o ramiai gyvena savo gyvenimus. Tuo, kad ir nebūdami pernelyg didele tauta, gali pasigirti labai turtinga kultūra. Populiarioji muzika tai tik patvirtina. Į tarptautinę areną vis išlenda koks įdomesnis atlikėjas ar grupė. Prieš kelis metus tai buvo kad ir tokie Little Dragon, kurie štai dabar sugrįžta jau su trečiuoju įrašu Ritual Union. Kaipgi nepasiklausysi...
Groja jie kažką nelabai aiškaus. Yra jų muzikoje ir trip-hopo elementų, ir synthpop lengvumo. Vokalistė Yukimi Nagano (žinau, ką pagalvojote...) dainuoja būk tai r&b, būk tai soul maniera. Kai kurie instrumentai gyvi, bet viršų lyg ir ima sintetiniai garsai. Žodžiu, kai viską sumaišai į vieną krūvą, gaunasi tokia skystoka elektronika su jausmingu vokalu. Visai įdomu. O grupės proveržio metais panašus stiliukas juk buvo ir šiek tiek ant bangos.
Mažasis drakonas albumą pradeda su tituline daina. Žaisminga atmosfera, paprastas popsiškas ritmas, kelios sintezatorių linijos, r&b‘iškas vokalas. Smagu. Tikrų tikriausias singlas. Jeigu paleistum tokį kūrinuką per kaimo šokius, gal net nebūtum nušvilptas. Toliau jau šiek tiek tamsesnė, agresyvesnė, alternatyvesnė „Little Man“. Ši jau kvepia trip-hopu. Žinoma, ne Portishead lygio, bet viskas vis tiek skamba rimtai ir kokybiškai. Vėliau paaiškėja, kad Ritual Union taip ir balansuoja nuo vieno prie kito. Viena daina lengvutė, synthpop stiliaus. Kita jau rimtesnė. Tarpinio varianto nelabai ir pasitaiko. Sakytum įvairovė yra gerai, bet apima toks jausmas, kad kompanija tarsi negali apsispręsti, kuo jie nori būti. Trečiajame albume grupė juk jau turėtų kur kas užtikrinčiau. Ar bent jau norėtųsi, kad taip būtų.
Nemažai dainų lyg ir visai nieko, lyg ir jas klausant atskirai kažkokių rimtesnių priekaištų neturi, bet po tamsiai gražios „Precious“ pasigirdus bukai, neišmoningo ritmo „Nightlight“ net susirauki. Pastaroji tai jau iš tikrųjų ir yra tetinkama kaimo šokiams. Kaip, beje, ir koks pusė viso albumo. Puikiai pradėję Little Dragon vėliau taip sėda, kad pasidaro net labai nyku. Tie patys ritmai, tie patys sintezatorių motyvai, tie patys Nagano pavypavimai. Pusiaukelėje jau būna visiškai nuobodu.
Žinoma, nėra čia viskas taip blogai. Nuobodulį ir monotoniją vis praskaidrina koks nors įdomesnis motyvas. Ilgoji „When I Go Out“ pademonstruoja, kai ketveriukė, kai nori, gali pabūti net ir psichodeliška. Uždarančioji „Seconds“ leidžia susipažinti ir su lyriškesne jų puse. Gražių akimirkų apstu, tiesiog reikia atsispirti apatijai ir jas aptikti. Klausimas tik ar beatsiras noro ir valios. Bent jau man teko šiek tiek pavargti.
Ritual Union – vidutiniškas albumas. Jame tikrai yra gražių ir įdomių momentų, bet jie stipriai nublanksta bendroje monotonijoje. Grupė nepasiūlo nieko naujo, nieko šviežio. Jeigu ieškote kažko negirdėto ir įdomaus – net nesivarginkite, nes šiuo metu ir šiaip yra  apstu vertų dėmesio dalykų (kad ir koks chillwaver‘is Washed Out – stilius juk šiek tiek panašus).  Juk ar tikrai verta klausytis įrašo vien dėl kelių gerų dainų?

Įvertinimas: 6.8

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą