2011 m. birželio 27 d., pirmadienis

Albumas: Marissa Nadler - Marissa Nadler (2011)



Yra tokios muzikos, kuriai negali būti abejingas. Ji arba tau patinka, arba ne. Jeigu priklausai pastariesiems bei nesi visiškas stačiokas, tai tau telieka pripažinti, kad pirmieji irgi turi skonį, tik kad nutolusį nuo tavojo. Kažkodėl manau, kad Marissa‘os Nadler dainas kaip tik ir galima priskirti tokiai kategorijai. Ji iš tikrųjų arba užkabina, arba varo nuobodulį. Todėl ir jos Self-titled albumas vieniems patiks, o kitų bus tuojau pat ištrintas. Pabandykime pasiaiškinti, kokių atvejų bus daugiau.
Jo klausytis nusprendžiau turbūt todėl, kad esu labai didelis Joannos Newsom pernykščio Have One On Me gerbėjas, ir iki šiol beviltiškai ieškau kažko bent kiek prilygstančio jam. O Nadler ir Newsom muziką tikrai galima lyginti. Kaip ne kaip jos abi slepiasi po terminu freak folk, kuriuo paprastai pakrikštijami atlikėjai niekaip neįtelpantys į tradicinio folk rėmus. Vis dėlto toks lyginimas tikrai ne Nadler naudai. Jos ir balsas ne toks įdomus, ir kompozicijos ne tokios sudėtingos, o ir šiaip viskas gerokai paprasčiau – pradedant žodžiais ir baigiant melodijomis. Nadler kūryba kur kas tradiciškesnė, jautresnė, saldesnė, o sykiu ir nuobodesnė.
Atlikėjos pagrindinis instrumentas – akustinė gitara. Ja ji kurias ramias, nesudėtingas melodijas savo eilėms, kurios paprastai yra skirtos kažkam. Pavyzdžiui kokiam tai Mažajam karaliui („Little King“). Kitais kartais taip ir nesuprasi į ką ten kreipiamasi. Čia jau turbūt jos asmeninio gyvenimo peripetijos... Visa dažniausiai apipinama kitais instrumentais – tradiciniais būgnais, bosu, elektrinėmis gitaromis, bet pasigirsta ir šiek tiek sintezatorių, pianino. Jie lyg ir prideda įrašui įvairumo, bet kartais pagalvoji, kad buvo visai galima apsieiti ir bė jų. Akustiškai sugrotos dainos gal net būtų skambėjusios asmeniškiau ir intymiau.
Nadler balsas tikrai nėra kažkoks išskirtinis, bet jame yra tokio unikalaus svajingumo. Jis turi savybę pasigauti tave ir nunešti kažkur toli. Paprasčiau ir proziškiau tariant, mintimis nuklaidinti kažkur kitur. Muzika tarsi tampa aplinkos detale, ne reikšmingesne už paukščių čiulbėjimą anapus lango. Tai padaro Self-titled dainas puikiomis teigiamo emocinio fono kūrėjomis.
Tačiau šiam įrašui trūksta paprasčiausio universalumo. Jam niekaip nepavyksta peržengti savo žanro ribų. Folk ar freak folk mėgėjams šie vienuolika kūrinių tikrai neprailgs, bet prisivilioti ne-etatinių šio žanro klausytojų Nadler vargu ar pavyks.
Self-titled visai įdomus įrašas, dainos pakankamai stiprios, o atlikėjos balsas įdomus ir savotiškas, lengvai atpažįstamas. Įrašas tikrai suras savo klausytoją, bet vargu ar metų pabaigoje jis pateks į geriausiųjų sąrašus.

Įvertinimas: 7.4

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą