2011 m. liepos 10 d., sekmadienis

Albumas: Brian Eno - Drums Between the Bells (2011)



Išskirtinis žmogus tas Brian‘as Eno. Labiausiai jis žinomas kaip „ambient tėvas“, nes būtent jo Discreet Music laikomas pirmuoju šio žanro pavyzdžiu. Labai stiprūs ir jo art rock įrašai tokie kaip Another Green World ar Before and After Science. Juose jis daugiausiai derino savo išrastąjį ambient su kiek tradiciškesniu skambesiu bei eksperimentų gausa. Išėjo tikrai dėmesio verti darbai, kuriuos būtina perklausyti jau vien savišvietos sumetimais. Ne ką mažiau Eno nuveikęs ir tarnaudamas kaip prodiuseris ar sesijų muzikantas. Jis prisidėjo prie David‘o Bowie, Talking Heads šedevrų, padėjo susiformuoti U2 skambesiui. Žodžiu, nuveikė be galo daug gerų ir naudingų dalykų. Tiesa, pastaraisiais metais kažkodėl susidėjo su Coldplay, bet tokiam žmogui tokį paklydimą galima ir atleisti. Nepamiršta jis ir savo solo karjeros. Štai dabar jis mums pristato ir naująjį savo albumą pavadinimu Drums Between the Bells.
Eno niekad nebuvo talentingas žodžių autorius. Tiesą sakant, žodžių jis net nemėgo. Jo albumuose jų arba iš vis nėra, arba yra labai nedaug. Todėl nenuostabu, kad šis įrašas yra koloboracija su poetu Rick‘u Holland‘u, kuris jam ir parašė visas eiles. Pagal sumanymą Drums Between the Bells yra spoken word stiliaus įrašas. Holland‘o poezija skaitoma įvairių asmenų (dažniausiai neturinčių nieko bendro su muzika), o po to visai tai apipinama Eno kompozicijomis. Vis dėlto viskas yra tarsi atvirkščiai. Pagrindinis dalykas šiuose kūriniuose yra muzika, o žodžiai tik ją papildo. Gaunasi toks savotiškas ambient su žodžiais. Juolabiau, kad patys žodžiai tikrai nėra kažkas super gudraus ir intelektualaus. Dažniausiai piešiamos kažkokios scenos, kurioms muzika suteikia spalvą ir prasmę.
Derinys visai įdomus, įrašas dažniausiai klausosi pakankamai lengvai. Tačiau tikrai ne visada. Ramesni epizodai nuteikia labai tegiamai, bet juos pakeičiantys greitesni susivirškina jau visai ne taip maloniai. Kažkokie robotiški, primityvios elektronikos garsai ausiai greičiau jau kelia diskomfortą negu nuostabą. Tokie kūriniai kaip „Glitch“ ar „Dow“ primena kokius stipriai nusivažiavusius Kraftwrek. Jie tikrai puikus kolektyvas, bet dabar juk jau nebe aštuntasis dešimtmetis ir tokios dainos skamba paprasčiausiai pernelyg mėgėjiškai. Iš tokio atlikėjo tikėtumeisi kur kas daugiau.  Norisi imti ir perjungti kitą dainą. Bėda ta, kad tokių yra kone pusė, tad visada rizikuoji pataikyti ant panašios.
Kaip jau buvo užsiminta, įrašą gelbėja ramūs, kone meditaciniai kūriniai. Tokie, kuriuose tyliai ir ramiai liejasi sintezatorių, styginių instrumentų, gitarų melodijos. O jeigu dar tinkamai parinktas balsas sugeba sukurti svajoklišką atmosferą... Klausaisi kokios „Pour It Out“ ir džiaugiesi.  Eno talentas kurti muziką „iš kito pasaulio“ yra nenuginčijamas. Tokie epizodai gaivina kūną ir sielą.
Drums Between the Bells yra neblogas albumas, bet jame yra tiesiog per daug silpnų, neužtikrintų momentų. Jame tikrai yra nuostabių kūrinių, bet juos skandina silpnesni. Vietomis Eno atrodo per daug pavargęs, neapsisprendęs. Kažin ar jis bus atsimenamas dėl šio įrašo. Gal nebent dėl atskirų jo dalių.

Įvertinimas: 6.5

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą