2011 m. birželio 7 d., antradienis

Albumas: Arctic Monkeys - Suck It and See (2011)



Rašyti apie Arctic Monkeys, ko gero, yra vienas sunkesnių uždavinių iš visų galimų. Paprasčiausiai per savo ne tokią jau ir ilgą karjerą jie sugebėjo įsigyti tiek daug gerbėjų, kad kiekviena recenzija neišvengiamai kažką suerzins ar papiktins. Tačiau čia jau tikriausiai tokia neišvengiamybė. Apie naująjį grupės įrašą Suck It and See vis tiek reikia pakalbėti. Bet vis tiek pasistengsiu būti atsargus. Vis iš tos baimės...
Pirmieji du kolektyvo albumai buvo smagūs bei jaunatviški, ir kartais susiklausydavo labai lengvai ir maloniai. Tačiau jau tada buvo akivaizdu, kad ilgai šitai tęstis tikrai negali. Neišliksi juk amžinai dvidešimties ir nepraleisi visos savo muzikinės karjeros dainuodamas dainas apie tai kaip sunku patekti į klubą ir pan.. Todėl 2009-ųjų Humbug buvo labai savalaikis, logiškas ir teisingas žingsnis šiek tiek kita kryptimi. Vyrukai prisiklausė septintojo dešimtmečio atlikėjų, pridėjo savo muzikai šiek tiek psichodelinių motyvų, sutamsino savo skambesį ir sukūrė tikrai neprastą albumą, kuris iškėlė klausimą „o kas toliau?“.
O kitas žingsnis ir yra Suck It and See. Sutikime, pavadinimas, kaip ir viršelis, niekam tikęs. Kita vertus, ne veltui sakoma, kad apie knygą iš jo nereikėtų spręsti. Svarbiausia turinys. Muzikai šitai irgi galioja. O tas turinys tikrai labai kokybiškas ir įdomus. Išsyk tampa aišku, kad Humbug buvo tarsi virsmo taškas. Tie principai, kuriuos grupė suformulavo jame, čia yra išlikę, bet viskas kur kas labiau ištobulinta, mažiau broko, blaškymosi. Albumas atrodo labai išbaigtas. Dainoms būdingas toks savotiškas lengvumas, atsipūtimas. Keista, nes, kai geriau įsiklausai, pastebi, kad beždžionės čia groja smarkiau nei bet kada anksčiau: stiprūs boso riff‘ai, vis pasigirtantys agresyvūs gitaros papjaustymai, dūslus būgnų skambesys. Labai įdomiai toks lengvumo ir sunkumo derinys atsiskleidžia trumputėje „Library Pictures“, ko gero, smagiausiame įrašo kūrinyje.
Vis dėlto minėtoji daina yra visiška išimtis bendrame Suck It and See kontekste. Gal čia kalta ta Kalifornija, kurioje ir įrašytas albumas, o gal čia taip išėjo nejučia, bet bendra dainų nuotaika yra tokia... relaksacinė! Kaip tai keistai beskambėtų... Dainos plaukia taip lengvai, nepastebimai. Alex‘as Turner‘is dainuoja labai atsipūtęs, be jokios įtampos. Tokia jo spinduliuojama nuotaika labai lengvai persiduoda ir klausytojui. Sėdi sau, žiūri pro langą, klausaisi šių melodijų ir nori nenori gauni nusišypsoti. Ne veltui kažkuriame interviu grupė sakė, kad šis įrašas bus labiau – angliškai tariant – „mellow“.
Tačiau lengva nuotaika nepaslepia akivaizdaus fakto, kad grupė per šiuos metus tikrai labai smarkiai patobulėjo. Užtenka atidžiau įsiklausyti į tai kaip jie groja. Taip užtikrintai šie vyrukai dar niekad neskambėjo. Viskas puikiai dera kartu – tiek lengvos gitaros melodijos, tiek ir agresyvesni „papjaustymai“, o kur dar tie labai gražūs pa-ūūū-aaa-vimai ir pan.. Tik paklausykite kaip visai taip puikiai skamba titulinėje albumo dainoje.
Žinoma, Suck It And See tikrai nėra tobulas. Jame tikrai yra prie ko priskabinti. Pavyzdžiui kokia „Brick by Brick“ jam tikrai nereikalinga ir tik gadina bendrą įspūdį. O ir visas įrašas nėra iki galo patenkinantis. Lyg ir viskas gerai, bet kažko tarsi trūksta. Gal ambicijos, gal stipriau išsiskiriančio singlo.
Tačiau nepaisant tokių mažų trūkumų Suck It and See vis tiek norisi vadinti šiai dienai geriausiu Arctic Monkeys darbu. Jie labai sėkmingai išsivadavo iš tų paauglystės pančių, susiformavo kaip grupė, atrado savo išskirtinį skambesį.  Šios dainos spinduliuoja lengva romantika, kurią A. Turner‘is geriausiai išlieja tokiais žodžiais: "I poured my aching heart into a pop song / I couldn't get the hang of poetry / That's not a skirt, girl, that's a sawn-off shotgun  / And I can only hope you've got it aimed at me.". Vasaros lobis šiek tiek melancholiškesnėms sieloms.

Įvertinimas: 8.4

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą