2011 m. birželio 2 d., ketvirtadienis

Albumas: Cults - Cults (2011)



Prasidėjo vasara. Jos pradžią žymi ne tik karštis ir sunkiai pakeliama tvankuma, bet ir debiutinis Cults albumas, kurio pasirodymui sunku būtų ir besurasti tinkamesnį laiką. Niujorko duetas pasauliui prisitato su kaip reta lengvu ir gaiviu įrašu.
Pirmąsias porelės dainas buvo galima išgirsti dar praeitais metais, kai jos pasklido bekraštėse interneto platybėse. Jose žavėjo toks savotiškas genialumas paprastume. Tai lyg ir buvo tradicinės pop dainos, bet parašytos ir atliktos kažkaip subtiliai bei originaliai. Ne veltui kartais perdėtai skūpo ir nežinia ko laukiančio, bet dažnai gerų dalykų papasakojančio pitchfork‘o skaitytojai apklausoje suteikė jiems Metų Vilties titulą.
Pirmajame Cults albume tas septintojo dešimtmečio pop pojūtis labai sėkmingai išlaikytas bei dargi išpuoselėtas. Vienuolika palyginti neilgų dainų yra labai lengvai įsimenančios – stipri melodija, užkabinantis priedainis. Jau antros perklausos metu taip ir norisi drauge su Madeline Follin garsiai traukti: „Please , please come and save me. Tell me what‘s wrong with my brain, ‘cause I seem to have lost it...“. Viskas taip stipriai įstringa galvon. Cults muzika labai universali. Nors tai lyg ir indie, ir grupė kol kas žinoma tik rimtiesniems šio stiliaus mėgėjams, bet esu tikras, kad į juos nespjautų ir muzika besidomintys tik epizodiškai. Šis duetas savyje turi kažką, kas užkabins kone kiekvieną.
Dainų žodžiai tik patvirtina mintį apie grupės prieinamumą. Jie tikrai nėra kažkokie primityvūs, bet tuo pat metu nepavadintum jų ir labai sofistikuotais. Dažniausiai dainuojama apie tokius kiekvienam pažįstamus (daugiau ar mažiau) dalykus kaip liūdesys, vienatvė, na ir žinoma – kaipgi be jos - meilė. Reikia pasakyti, kad kūriniai, kuriuose juntama šiek tiek melancholijos, skamba kažkaip stipriau. Tada geriau atsiskleidžia ir gražus vokalistės balsas, o ir pačioje muzikoje atsiranda daugiau fantazijos. Štai pavyzdžiui „Oh My God“ gali išgirsti kažką panašaus į shoegaze‘išką gitarą, o „Rave On“ ima priminti senesniuose Holivudo filmuose matytą kabareto atmosferą.  
Kad Cults yra pavykęs debiutas, nekyla net menkiausių abejonių, bet beklausant jo apima ir šiokios tokios abejonės, neleidžiančios pasijausti visiškai, iki galo patenkintu. Nors albumas ir palyginti trumpas – vos vos siekia trisdešimt keturias minutes, bet vis tiek kartais sugeba atsibosti. Dainos – tegu ir geros - dažnai atrodo pernelyg vienodos. Norėtųsi daugiau įvairovės, eksperimentų. Semtis įkvepimo ir šešiasdešimtųjų pop gal ir vykęs sprendimas, bet grupė, regis, ten ir įstrigo, nesutinka pajudėti kažkur toliau. Be to, bent jau man, sunku būtų įsivaizduoti, koks galėtų būti antrasis grupės įrašas. Toks pats arba labai panašus? Nežinau...
Vis dėlto šios pastabos ir abejonės tikrai neturėtų atbaidyti nuo Cults, nes tai iš tikrųjų yra šios vasaros hitas. Tokios dainos kaip „Go Outside“, „You Know What I Mean“ ar jau minėtoji „Rave On“ tiesiog negali nepatikti. Duetas žavi savo sugebėjimu kurti įsimenančias, užkabinančias melodijas, kurias po to imi norom nenorom ir pats niūniuoti. O kur dar ta labai miela atmosfera, kurią kuria gražiu Madeline Follin vokalu tariami žodžiai apie liūdesį, vienatvę ir kitus linksmus dalykus. Būtent, „linksmus“, nes šis įrašas geriausiai ir tinka nuotaikos skaidrinimui.

Įvertinimas: 8.3


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą