2011 m. birželio 3 d., penktadienis

Albumas: Eddie Vedder - Ukelele Songs (2011)



Praeitą vasarą pasivėlinęs pora metų pasižiūrėjau filmą Into the Wild. Tikra istorija apie vyruką, kuris baigęs universitetą atsisako tokių nereikalingų dalykų kaip šeima ir pinigai, bei patraukia kažkur tolyn. Taip jis ir keliauja: maitinasi miško uogomis, karts nuo karto kur nors padirba, pamoko sutiktus žmones kaip reikia gyventi, o galiausiai apsinuodijęs numiršta kažkur Aliaskoje. Puikus filmas. O jame tikrai ne paskutinę vietą užėmė ir originalus garso takelis parašytas Eddie Vedder‘io. Gal todėl ir nusprendžiau išklausyti naująjį jo albumą Ukelele Songs. Jame Pearl Jam lyderis groja šiuo havajietišku instrumentu ir dainuoja tuo savo su niekuom nesupainiojamu baritonu. Kas iš viso to išeina?
O galas žino... Visų pirma, ne visai aišku, koks yra šio įrašo tikslas. Su Pearl Jam kūryba jis neturi visiškai nieko bendro, Into the Wild dainoms irgi neprilygsta. Gal atlikėjas bręsdamas (o gal jau sendamas) sugalvojo, kad pasauliui reiktų parodyti ir romantiškesnę savo asmenybės pusę? Jeigu taip, tai sumanymas nevisai pavyko. Neseniai aprašytas Thurston‘as Moore‘as tai padarė žymiai talentingiau ir kokybiškiau. Ukelele Songs kūriniai iš tikrųjų kažkuo primena kokio nors jauno, neapsiplunksnavusio atlikėjo pastangas sukurti kažką gražaus ir subtilaus. Na žinote, kad merginos nusišypsotų, ašarą nubrauktų, o ją lydintis vaikinas gautų progą padėti savo ranką kur patogiau... Dainuojama apie ilgesį, sudaužytą širdį, svajones etc.. Kodėl šis suaugęs vyras dainuoja šias dainas aš taip iki galo ir nesupratau.
Viską gelbėjo atlikėjo vokalas. Jis kažkuo tikrai išskirtinis. Jo su niekuom nesupainiosi. Tvirtas, vyriškas, sykiu ir išlaikytas, ir emocionalus. Jis šias paprastutes, net kiek primityvokas dainas paverčia gerokai gilesnėmis, subtilėsnėmis. Eddie Vedder balsas ir havajietiškos gitaros derinys labai vykęs. Pirmas ir antras elementai tiesiog natūraliai limpa vienas prie kito. Todėl albumas susiklauso labai lengvai ir greitai. O kadangi viskas dargi ir skamba labai vasariškai, tai Ukelele Songs visai gera klausytis skaitant knygą ir karts nuo karto pažvelgiant kaip pro atdarą langą besiveržiantis šiltas vėjelis blaško užuolaidas. Tačiau tik tiek...
Šis įrašas tikrai nepretenduoja į „šedevrų“ kategoriją, o ir šiaip po kurio laiko bus labai sėkmingai pamirštas. Tačiau, kol už lango dar vasara ir kartais paprasčiausiai norisi patinginiauti, šios dainos bus visai maloni atgaiva. Juk kartais muzika reikalinga ir tam.

Įvertinimas: 6.2

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą