2011 m. kovo 6 d., sekmadienis

Albumas: Lykke Li - Wounded Rhymes (2011)



Švedai kuria labai įdomią eletroninę muziką. Tokią tamsią, agresyvią. Geriausias to pavyzdys, be abejo yra, The Knife, kurių 2006-ųjų Silent Shout, ko gero, jau suspėjo patapti žanro klasika. Nenuostabu, kad klausydamas bet kokio albumo, pasižyminčio panašiomis savybėmis, imi lyginti. Taip nutiko ir su Wounded Rhymes. Nes švedaitės Lykke Li, o tiksliau Li Lykke Timotej Zachrisson, antrasis  įrašas irgi bando būti tamsus, agresyvus, skandinaviškai šaltas. Kaip jai tai pavyksta?
Iš pirmo įspūdžio – visai neblogai. Atidarančioji „Youth Knows No Pain“ sutinka klausytoją trankiu ritmu, taip ir atgaivinančiu prisiminimus apie jau minėtą The Knife šedevrą. Tačiau Lykke Li agresyvumas labai greitai išgaruoja. Visai kaip ir tie ausiai malonūs elektronikos garsai. Kuo tolyn, tuo albumas labiau panašėja į tipišką pop/indie pop darbą su visais jam būtinais atributais: keliomis greitesnio tempo dainomis, keliomis baladėmis, keliais keiksmažodžiais ir keliomis sentimetaliomis eilutėmis apie meilę ir liūdesį.

Kartais tokia formulė pasireiškia labai gražiais ir įdomiais rezultatais. Štai pavyzdžiui „Love out of Lust“ yra beveik tokia pat graži kaip ir pati atlikėja (charakteringa nuotrauka pridedama). „Jerome“ dar kartą sugrįždama prie greitesnio tempo, agresyvesnio skambesio, pagal tokią dainą visai norėtųsi ir kaimo šokiuose pastripalioti. Ilgiausia „I Know Places“ išsitęsia iki neprailgstančių šešių minučių. Lėta melodija, kuri pamažu vis kyla, bet viršūnės, regis, taip ir nepasiekia, tesiog sunkte persunkta žiemiško liūdesio ir sunkumo.
Tačiau albume labai daug ir visai vidutiniškų momentų. Lėtų dainų melodijos labai jau panašios, ir apskritai labai dažnai jose paprasčiausiai pritrūksta fantazijos. Dainų tekstai dažniausiai į kažkokias gelmes visiškai nepretenduoja. Štai dainos atseit giliu pavadinimu „Sadness is a Blessing“ priedainis atrodo maždaug taip:„Sadness is a blessing; Sadness is a pool; Sadness is my boyfriend; Oh sadness I‘m your girl“. Ir kartojamas jis nelyginant kokia maldelė. Atsibosta jau po antro karto. Šioje vietoje kažkodėl prisiminiau mūsiškių Foje garsiąsias eilutes apie tą patį liūdesį. Iš tikrųjų, jos tikrai kur kas stipresnės.  Kartais Lykke, taip sakant, iš didelio rašto išeina už krašto. Štai pirmajame single „Get Some“ ji teigia „esanti prostitutė, ir kad jūs ir aš kažko gausim“. Mintis visai patraukli, eilutė – ne. Tiesą sakant, greitai susipranti, kad į žodžius per daug kreipti dėmesio visai neapsimoka.
Taigi per daug nesicackinant galima konstatuoti, kad Wounded Rhymes yra tikrai kokybiškas pop darbas, surasiantis savo klausytoją tarp tų, kuriems patinka šiek tiek lengvesnė muzika, bet rekomenduoti jo kaip tikrai gero daikto kažkaip nedrįstu. Šiuo metu yra žymiai vertesnių dėmesio naujų įrašų. O Lykke Li gal bent pavyks sugrąžinti rūkymą į madą. Tai jau būtų šis tas.
                                                                        
Įvertinimas: 7.0

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą