2011 m. spalio 16 d., sekmadienis

Albumas: James Blake - Enough Thunder EP (2011)



Britų vunderkindas nesnaudžia. Visus praeitus metus jis vieną po kito leido puikius EP, šiemet vasarį pristatė nuostabų debiutinį Self-titled albumą, o štai dabar jau siūlo pasiklausyti ir naujojo Enough Thunder EP. James Blake tik pradėjęs muzikinę karjerą užsirekomendavo kaip muzikantas atviras daugeliui stilių, nesirengiantis per ilgai užsitupėti vienoje vietoje. Šis įrašas tai tik dar sykį patvirtina. Tiesa, gal su tais eksperimentais šįsyk kiek ir paskubėta.
Pirmiejie Blake‘o EP daugiausiai plėtojo dubstep‘o žanrą. Juose jis pats beveik nenaudojo vokalo ir rėmėsi sample‘ais bei ritmu. Debiutas jau buvo šiek tiek kitoks. Čia jis jau ir savo balsą pademonstravo, ir šiek tiek pianinu pagrojo. Tiesa, tas ausiai mielas dubstep‘o prieskonis buvo aiškiai juntamas ir, ko gero, būtent tai ir yra jo sėkmės pagrindinė priežastis. Enough Thunder EP tarsi tęsia nuo ten, kur paliko Self-Titled. Dar daugiau pianino, dar daugiau vokalo ir dar mažiau ritmų. Įrašas kur kas ramesnis, taikantis vos ne į pop kategoriją.
Tiesa, tokia evoliucija labai daug teigiamų įspūdžių nekelia. James Blake pasidarė šiek tiek nuobodus ir nuspėjamas. O tai netgi šiek tiek keista, nes dar prieš kelis mėnesius atrodė, kad jis tiesiog negali pristigti šviežių idėjų. Visi jo ligtoliniai įrašai buvo nesustabdomas ėjimas pirmyn, sėkmingų eksperimentų grandinė. Tačiau, tikriausiai, kažkada juk reikėjo sustoti.
Taip, Blake‘o balsas vis dar puikus ir klausytis Joni Mitchell koverio „A Case of You“ yra labai malonu, bet visa kita jau nebe taip gražu. Praktiškai visose kompozicijose kliaujamasi pianinu ir balsu, o ritmai ir kiti elektroniniai garsai tarsi dedami ant viršaus. Čia panašiai kaip su pica: iš esmės visos picos yra „Margarita“ skiriasi tik ingridientai, kuriuos užmesi ant jos. Blake‘as čia atrodo kažkoks pavargęs, netgi išsikvėpęs. Liūdniausiai klausytis epizodų, kai jis tarsi prisimena senąjį save ir pabando numesti kokį sample‘ą ar/ir ritmą (žr. „Not Long Now“), tačiau visa tai skamba taip dirbtinai, pritemptai, kad tarsi norisi paklausti: „James‘ai, kasgi tau nutiko?“
Iš šešių EP esančių dainų norisi išskirti tik minėtąją „A Case of You“ ir „We Might Feel Unsound“, kuri labai maloniai atliepia CMYK EP ir Klaverwierke EP laikus. Visa kita – totali nuobodybė ir nykuma. Net ir ta nekantriai laukta koloboracija su Bon Iver „Fall Creek Boys Choir“ atrodo tik kaip koks pasišaipymas iš puikiojo singlo „Lindisfarne“.
James Blake tikrai dar neišsisėmė ir, neabejoju, padovanos mums dar daug puikios muzikos, bet Enough Thunder EP yra visiška nesėkmė. Tai tiesiog nykus įrašas. Kas jau kas, bet EP tikrai neturėtų spėti nusibosti. Reikia manyti, kad Blake‘as šiek tiek pailsės, pakraus savo baterijas ir sugrįš kupinas šviežių idėjų. Prie tokio jo jau buvo spėta priprasti.

Įvertinimas: 5.7

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą