2011 m. rugsėjo 16 d., penktadienis

Albumas: The Kooks - Junk of the Heart (2011)



Ar beprisimenat dar tokius? Nieko tokio, ir aš buvau apie juos primiršęs… Pasirodo, kompanija išnykti iš muzikos pasaulio dar nesiruošia. Štai ir naują albumą pavadinimu Junk of the Heart išleido.
The Kooks galvas pradėjo kelti dar 2006-aisiais, drauge su tokiais kolektyvais kaip Kaiser Chiefs ir Arctic Monkeys. Apskritai tuo laiku pasirodė gyvas galas geresnių ir prastesnių pop rokelio kolektyvų, kurių daugumos dabar net pavadinimų nieks neprisimena. Reikia pasakyti, kad The Kooks buvo vieni sėkmingiausių iš tos bangos. Debiutas Inside In/Inside Out buvo perkamas tokiais pat tempais kaip ir pienas ar cukrus. Antrasis albumas Konk gal ir nebuvo tokia didelė sėkmė, bet gražaus pinigėlio irgi uždirbo. Tiesa, Konk buvo toks dviprasmiškas įrašas. Vienok, gerai perkamas jis taip pat parodė, kad šiems vyrukams tiesiog stinga idėjų. Šitai yra tokia savotiška vieša paslaptis, todėl kažin ar bebuvo labai nekantraujančių išgirsti ir Junk of the Heart.
Nuo Konk praėjo jau treji metai. Per juos grupė susidūrė su nemenkomis vidinėmis problemomis. Kažkas išėjo, kažkas atėjo, kažkas buvo išvarytas, kažkas sugrįžo... Sakytum, kad visi šie išgyvenimai turėjo atsiliepti ir muzikai. Tačiau ji pasikeitė tikrai labai nežymiai. Gal vyrukai pasidarė šiek tiek santūresni (nebeliko tokių visokių „tra lia lia dam dam dam“ ir pan.), bet dainų formulė daugiau mažiau išliko tokia pati. O ji atrodo maždaug taip: vienas posmelis-bridge‘as-priedanis-antras posmelis-pagrojimas-priedainis. Nukrypimai nuo tokios schemos reti ir nepageidaujami. Žodžiu, labai tradicinės pop roko dainos. Suklijuotos jos gal ir visai neblogai. Priedainiai gan lengvai užstringa atmintyje, tik va bėda, kad dėl to pasijauti lyg blogą darbą padaręs... Čia lyg kokių šokoladinių saldainių per daug prisivalgyti – lyg ir saldu, bet toks kaltas prieš save ir kitus jautiesi.
Junk of the Heart yra trumpas įrašas – pasibaigia per trisdešimt penkias minutes. Tačiau ir per tiek sugeba kažkokiu būdu atsibosti. Čia gal toji schema kalta ar kas, bet dainos arba kartojasi, arba paprasčiausiai yra neįdomios. Vokalisto Luke‘o Pritchard‘o balsas per tuos kelis metus nepasikeitė bei išliko lygiai toks pats paaugliškai naivus ir jautrus. Anksčiau tai buvo miela ausiai – dabar jau nebe taip. Ypač tai kertasi su šiokiomis tokiomis intencijomis suvyriškėti. Kartais tai visai pavyksta. Paprastai gitaristo Hugh Harris‘o dėka. Iš tikrųjų jis yra šios grupės žvaigždė, o gal greičiau viltis. Kai tik jam leidžiama su savo gitara nuveikti ką nors įdomesnio, nestandartiškesnio, reikalais lyg ir pagerėja (pvz. jo tylios partijos dainose „Taking Pictures of You“ ir „Fuck the World Off“), tačiau čia pat vėl uždainuoja Pritchard‘as, garsiau sutrepsi nuobodus ritmas ir vėl grįžtama prie patikrintos formulės.
Negali sakyti, kad The Kooks nesistengia. Jie iš tikrųjų bando atrasti kažką naujo. Jie įsimetė šiek tiek sintezatorių, atsisakė dalies paaugliško nerūpestingumo. Už tai reikėtų pagirti, bet, kita vertus, tų pastangų rezultatas dažnai pasirodo esantis pakankamai kičinis. Pirmiausiai tai pasakytina apie tokį kūrinį pavadinimu „Time Above the Earth“, kurioje Pritchard‘as bando dainuoti pritariant styginių orkestrui. Būtų pretenzinga, jeigu nebūtų juokinga...
Jeigu, kas tikėjosi iš The Kooks ko nors rimto, tai tas kažkas buvo so Naïve... Šios grupės šlovė ir sėkmė jau praeities dalykas. Nieko įdomaus ir novatoriško pasiūlyti jie paprasčiausiai neturi ir niekada neturės. Kita vertus, jiems tikrai užtektų potencialo tapti tikrai gan kokybiška pop grupe. O ką? Tai irgi šioks toks pasiekimas...

Įvertinimas: 5.5

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą