2011 m. rugsėjo 6 d., antradienis

Albumas: Girls - Father, Son, Holy Ghost (2011)



Ką reiškia „skambėti moderniai, šiuolaikiškai“? Vaikytis madų, tendencijų ir/arba, jeigu jau labai sekasi, netgi prisdėti prie jų kūrimo? Tik tiek? Jei taip, tai gal geriau net nebandyti tokiu tapti – labai jau banaliai ir tuščiai visa tai skamba. O gal būti moderniu kaip tik reiškia prikelti naujam gyvenimui kažką jau primiršto?
Girls - tai grupė iš San Francisko. Jos vedlys Christopher‘is Owens‘as augo „Dievo vaikų“ kulte (čia toks krikščionių fundamentalistų klubelis), o ir šiaip vaikyste bei paauglyste tikriausiai nelabai džiaugėsi, nes net ir jo linksmesnėse dainose jaučiamas toks giliai įsismelkęs liūdesys, kad kartais net ir pačiam skaudu pasidaro. Mergaičių debiutas Album demonstravo stiprią 60-ųjų pabaigos ir 70-ųjų pradžios įtaką. Jame galėjai rasti kažką priskirtino ir pop, ir psichodelikai, ir progresyviajam rokui. Apskritai tai buvo nuostabus atradimas, nes tokios dainos kaip „Lust for Life“, „Ghost Mouth“ ar „Hellhole Ratrace“ ant kiekvieno kampo tikrai nesimėto. Pernai dar buvo ir Broken Dreams Club EP, kuris irgi sulaukė daugybės visiškai pagrįstų pagyrų. Ir vis dėlto šie du pirmieji pabandymai palyginti su antruoju ilgagroju Father, Son, Holy Ghost atrodo tik kaip talentingų paauglių visai vykę pagrojimai... Šis įrašas tiesiog priklauso visai kitai kategorijai.
Šiame darbe grupė dar giliau pasineria į rokenrolo aukso amžių, o be to dar prideda ir šiek tiek folk atgarsių. Albumas muzikine prasme gerokai įvairesnis, paprasčiausiai daug geriau ir įdomiau sugrotas. Jeigu debiutas turėjo tokį lo-fi prieskonį, tai čia jo jau kaip ir nebelikę. Atvirkščiai, skambesys skaidrus ir gražus. Maža to, Girls į pagalbą pasitelkė ir daugiau bei įvairesnių instrumentų. Išgirsite ir sintezatorius, ir fleitą, ir gongą, ir dargi galėsite pasidžiaugti pritarančiu moterišku vokalu à la Pink Floyd. Tačiau vis tiek labiausiai kliaujamasi gitara. Akustine ir elektrine. Ir reikia pasakyti, kad su šiuo instrumentu jau seniai nieks nežaidė taip įdomiai kaip tai daro Girls. Stiprūs riff‘ai, įvairiausi efektai, solo (šiais laikais kiek primirštas reiškinys, ar ne?). Pats įrašas atrodo lyg būtų nukritęs iš Pink Floyd, The Rolling Stones laikų... Roko grupei didesnio komplimento turbūt ir nesugalvosi.
Jeigu ieškote linksmų, lengvų dainuškų rinkinio, prie Father, Son, Holy Ghost geriau net nesilieskite. Į linksmumą čia pretenduoja gal tik kokie pora kūrinių. Ir tai tik su išlygomis. Taip, atidarančioji „Honey Bunny“ lyg ir skamba nerūpestingai, bet taip atrodo tik iš pradžių. Owens‘as ten jau greičiau su saviironija apdainuoja savo bėjėgišką meilės troškimą ir nostalgiškai prisimena savo mamą. Tiek čia tos ir linksmybės. Gal tik „Magic“ išsiskiria savo žasimingumu ir optimistiškesniu turiniu.
Labai geras yra šio albumo viršelis. Jame atspausdinti visi jo dainų žodžiai, pačius svarbiausius paryškinant. Pasinagrinėji šį paveiksliuką ir viskas gerokai aiškiau pasidaro. „Would you hold my hand. I‘m as cold as the snow“; „We‘re all gonna die“; „Oh God I‘m tired“; „Come into my heart, my love“; „Nothing‘s gonna get any better“; „Runnin away, running away, running away“; „I miss the way life was when you were my girl“. Tai tik keletas frazių, bet iš jų kaip ir darosi aišku, kokia nuotaika dominuoja įraše. Skausmas, vienatvė, ilgesys, depresija... Nelinksma. Tačiau kas pasakė, kad gera muzika turėtų būti linksma?
Juk yra netgi atvirkščiai. Geriausi kūriniai (ir ne tik muzikos) atsiranda kaip tik iš kančios. Owens‘as savąją išnaudojo nuostabiai. Nei vienos silpnos dainos, nei vieno nuobodaus akordo, nei vieno perteklinio žodžio ar natos. Tačiau apsčiai drąsos ir ambicijos. Kada paskutinį sykį buvo įrašyta kokia nors daina savo užmoju prilygstanti „Vomit“, tam epiškai skambančiam beveik septynių minučių kūriniui? Bent jau man nieks neateina į galvą. Tačiau „Vomit“ gal net ne geriausia albumo daina. Juk ten dar yra ir folk‘iška „Just a Song“, melancholiško grožio ir slide gitaros perliukas „My Ma“, hardcore‘iška „Die“... Tik spėk rinktis.  
Niekaip kitaip Father, Son, Holy Ghost nepavadinsi kaip tik šedevru. Nuostabios dainos, kurios visos puikiai sukrenta į vientisą kūrinį. Tai „albumas“ tikrąja ta žodžio prasme. Visai kaip ir senais gerais laikais...
Rokenrolas dar gyvas!

Įvertinimas: 10.0

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą