2011 m. rugsėjo 23 d., penktadienis

Albumas: Jonathan Wilson – Gentle Spirit (2011)



Klausydamas Jonathan’o Wilson’o albumo Gentle Spirit kažkodėl prisiminiau indie žvaigždę (o dabar gal reikėtų sakyti superžvaigždę) Bon Iver. Ne todėl, kad Wilson’o muzika būtų labai panaši į Justin’o Vernon’o. Jeigu juos kas ir vienija, tai nebent panaši dvasia, atmosfera. Grečiau jau susimąsčiau, kas sąlygoja atlikėjų žinomumą. Kodėl Bon Iver toks populiarus, netgi kiek pervertintas, o štai Wilson’as išlieka labai giliai pogrindyje? Juk savo populiariajam kolegai jis ne tik, kad nenusileidžia, bet gal netgi jį ir lenkia. Gal taip yra todėl, kad Wilson’ui niekaip nepavyksta (o gal nesinori?) parašyti pop dainos. Jis dargi nuo jos tradicinės struktūros nutolsta tarsi per ištisus šviesmečius. Nuo to, šiaip jau, tik įdomiau.
Jonothan’as Wilson’as kilęs iš Kalifornijos. Tų kraštų muzikantų kūryba dažnai pasižymi tokiu labai mielu lengvumu. Ne išimtis ir Wilson’as. Jo muzika iš tikrųjų tokia rami, jauki, kad dažnai pamiršti, kad kažko iš vis klausaisi. Kambarys tiesiog prisipildo jo gitaros garsų, balso ir juos tarsi sugeria. Tokia savotiška ambient’iška savybė. Gentle Spirit šiaip jau, ko gero, reikėtų priskirti folk žanrui, bet jose aiškiai jaučiamas ir psichodelikos prieskonis. Albumas tiesiog dvelkte dvelkia šešiasdešimtųjų pabaigos nuotaika. Žinote, tai buvo šiek tiek paprastesni laikai. Niekas niekur neskubėjo (ką jau čia bepriskubėsi žolės prisirūkęs…), o ir šiaip žmonių jusliniai pojūčiai nebuvo tokie sudirginti, tūlas pilietis paprasčiausiai turėjo daugiau kantrybės. O jos Wilson’o muzika reikalauja. Juk čia nėra nei ryškių priedainių, nei smarkių pagrojimų. Kažin ar koks radijas iš vis apsiimtų groti jo dainas. Tačiau jeigu tik suteiksite šiam atlikėjui šansą, net nepajusite kaip būsite visiškai įtraukti į jo liūliuojantį, gražų ir subtilų pasaulį.
Gentle Spirit savo pavadinimą tikrai pateisina. Dainos švelnios, didžiąja dalimi akustinės. Taip, yra čia ir būgnų, ir elektrinių gitarų (net ir vienas kitas solo pasitaiko), ir sintezatorių, bet viskas  vis tiek konstruojama aplink Wilson’o balsą ir jo akustinę gitarą. Ja jis groja labai kantriai, kone atsargiai, tad ir dainos išėjo tokios grakščios, jautrios, asmeniškos. Albumą atidaro jo titulinė daina. Nuostabi, svajinga atmosfera, kuriama tos pačios akustinės gitaros ir delikataus vokalo, įtraukia ne iš karto, bet pati dainos trukmė tarsi duota tau erdvės ir laiko susiprasti, jog tai tiesiog nuostabus kūrinys. Po tos jau viskas vystosi tiesiog natūraliai. Beje, tos minėtosios erdvės klausytojui čia tikrai palikta labai daug. Pavyzdžiui Wilson’as nebijo šiek tiek nutilti ir leisti jums pamąstyti, ką čia dabar išgirdote. Svarbiausi motyvai pakartojami, tad jeigu vieną kartą į juos neatkreipėte dėmesio, turėsite progos pasitaisyti. Galų gale dainų žodžiai labai talpūs, pripildyti simbolių, vizijų. Eilės tikrai dvasingos ir gilios. Pagrindinė tema – paieškos. Dievo, savęs ar dar kažko. Kiekvienas tai gali interpretuoti savaip.
Albumas gal šiek tiek per ilgas. Jo medžiagas užtektų ir dviems įrašams. Tačiau gal dėl nepakartojamos nuotaikos jį ne taip ir sunku perklausyti vienu prisėdimu. Gentle Spirit tikrai nenusibosta. Jame vis išgirsti ką nors maloniai glostančio ausis. Wilson’as demonstruoja didžiulį savo ne tik dainų autoriaus, bet ir muzikanto talentą.
Gentle Spirit tikrai išskirtinis darbas. Jis tarsi nutrina laiko sienas, nes šios dainos galėjo būti parašyti ir prieš, ir po keturiasdešimt metų. Jose yra šis tas labai universalaus, nesenstančio – dvasia.

Įvertinimas: 8.9

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą