2011 m. rugsėjo 27 d., antradienis

Albumas: Ed Sheeran - + (2011)



Labai labai britiška. Taip galėtumėme apibūdinti Ed‘o Sheeran‘o muziką. Šio dvidešimtmečio jaunuolio gal ir nepavadintum stereotipu, bet išgirdęs pirmuosius jo ištartus žodžius išsyk susipranti, kad vyrukas tikrai ne nuo Airijos ar Kanados kilęs. Atrodo jis irgi kaip tikras britas – raudonplaukis, blyškia oda... Ir jo dainos tokios britiškai jautrios. Net ir keikiasi Sheeran‘as labai gražiai. Tie „shit“ ir „fuck“ jam iš lūpų sklinda taip natūraliai, lyg tebūtų kokie jungtukai. Gal dėl visų šitų padrikai išsakytų savybių šis vaikinukas ir užsitarnavo savo tautiečių meilę ir dėmesį. Juk jo debiutinis albumas + atsidūrė UK Album chart viršūnėje. Tai jau tikrai šis tas.
Sheeran‘o muzikinis stilius tikrai šviežias ir įdomus ausiai. Savo kūryboje jis tikrai sėkmingai derina tą tradicinę akustine gitara apsiginklavusio singer-songwriter idėją su šiek tiek hip-hopo. Dainos lyg ir folk stiliaus, bet dar pridedama šiek tiek beat‘ų, pats atlikėjas kartais užuot tiesiog dainavęs ima ir parepuoja (ar kažkas panašaus į tai). Tiesa, paprastai viršų vis tiek ima tradicija, nors kai kuriuose kūriniuose du žanrai ir visiškai persimaišo. Prie tokių pirmiausiai reiktų priskirti „Grade 8“.
Kadangi albumas didžiąja dalimi yra akustinis, labiausiai čia koncentruojamasi į vokalą, žodžius ir jų kuriamą nuotaiką. Sprendimas taip apsinuoginti, nesislėpti po instrumentų triukšmu yra tikrai rizikingas ir drąsus. Juk kai daina apsiriboja balsu ir tylia, taupia gitaros ar pianino linija, visi minusai atsiduria kaip ant delno. Tačiau reikia pripažinti, kad Sheeran‘as su tokiu iššūkiu susitvarko tiesiog puikiai. Tai padaryti jam padeda tikrai akivaizdus žodžių autoriaus talentas. Jis sugeba rašyti gan sudėtingas, į detales koncentruotas eiles ir vis tiek išsaugoti melodingumą. Pats puikiausias pavyzdys baladė „Wake Me Up“. Joje tik fone kartais nuskamba viena kita pianinu išgaunama nata, o atlikėjas pasakoja jautrią ir gražią istoriją. Ir daro jis tai su visišku atvirumu. Apskritai Sheeran‘as į vatą nieko nevynioja. Jeigu pasigėrė tai pasigėrė, jeigu įsimylėjo tai įsimylėjo, jeigu liūdna tai liūdna. Toks atvirumas tikrai paperka.
Sheeran‘o vokalas tikrai nėra kažkuo išskirtinis, bet dainuoti jis gali. Daugiausiai kliaujasi ekpresija, sugebėjimu parinkti įtaigesnę intonaciją. Jaučiasi, kad žmogus dainuoja iš širdies. Ir tai kur kas svarbesnis bruožas nei gali pasirodyti iš pradžių. Reikia pasakyti, kad ramesnės, folk‘iškesnės dainos skamba stipriau. Tie beat‘ai, hip hopo įtaka gal ir suteikia atlikėjui išskirtinumo, bet kartais tiesiog nesiklauso. Žinoma, yra ir dainų, kuriose labai gerai išlaikoma pusiausvyra. Tokios yra „The City“ ir „Lego House“. Jos tikrai skamba įdomiai ir lengvai. Ne taip kaip minėtoji „Grade 8“.
Kaip ten bebūtų, Sheeran‘ui dar tik dvidešimt ir jo muzikoje dar apstu paaugliškumo. Kai kurios dainos skamba paprasčiausiai per skystai. Kitur tiesiog pasigendi instrumentinės įvairovės. Pavyzdžiui „You Need Me I Don‘t Need You“ skamba pernelyg skurdžiai. Tie nuobodūs beat‘ai, ne visai vykęs bandymas repuoti. Ta folk ir hip hopo sintezė kartais pasirodo esanti kičinė. Kaip debiutui + gal yra ir kiek per ilgas. Jeigu Sheeran‘as būtų paprasčiausiai išmetęs pora dainų, albumas būtų tik geresnis.
Vis dėlto + tikrai yra įdomus debiutas. Jame pilna kiek sentimentalokų, lengvų, bet sykiu ir pakankamai subtilių kūrinių, kurie susiklauso labai moloniai. Atlikėjas dar tikrai jaunas ir, reikia manyti, geriausi jo darbai dar priešakyje. Uždarančioji „Give Me Love“ tik įrodo, kad Sheeran‘as potencialo turi tikrai nemažai.

Įvertinimas: 7.5

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą