2011 m. gegužės 16 d., pirmadienis

Albumas: Wild Beasts - Smother (2011)



2009-aisiais pasirodęs Wild Beasts albumas Two Dancers buvo vienas smagesnių tų metų reikalų, žavėjęs savo polėkiu, eksprementiškumu bei dviem puikiais vokalistais, kurių vieną apskritai reikėtų vadinti „išskirtiniu“. Tačiau štai suspėjo praeiti dveji metai ir grupė sugrįžta su trečiuoju savo darbu Smother, gerokai ramesniu, melancholiškesniu, tamsesniu, netgi skausmingu įrašu. Šokti jis jau nekviečia. Ne, jo jau reikia klausytis susikaipus ir atsidėjus.
Toks įspūdis, kad Wild Beasts per šiuos dvejus metus klausėsi nemažai Dirty Projectors. Nemažai dainų, o ypač kokia „Deeper“ skamba lyg būtų ištraukta iš amerikiečių kolektyvo perliuko Bitte Orca. Joje Tom‘o Fleming‘o dainavimo maniera irgi kažkuo atliepia minėtosios grupės lyderį...  Grupės noras eksperimentuoti, bandyti naujus dalykus Smother pasireiškia dar labiau. Albume galima išgirsti gerokai daugiau sintezatorių, pasitlkiama ir kitų iki tol nenaudotų instrumentų. Permainos skambesyje kiek pakeitė gitarų vaidmenį. Dabar jos tyliai skamba kažkur fone, kurdamos ramias, atmosferiškas linijas. Skamba labai gerai.
Kaip jau minėta, Wild Beasts čia gerokai ramesni. Visai nebe laukiniai. Greičiau jau prijaukinti. Nežinia, kas jiems čia atsitiko, bet kone visas dainas vienija praradimo, skausmo tema. Melancholija dominuoja visas keturiasdešimt minučių, kartais pereidama ir į visišką kančią. Pasikeitusi grupės nuotaika man labai gerai atsisikleidė pasižiūrėjus tris akustiškai atliekamas dainas Prancūzijos televizijai. Jas atlikdami Wild Beasts ten jau visai nebeprimena tų prieš porą metų visus linksminusių jaunuolių.
Negalima nepakalbėti apie grupės vokalistus bei jų dinamiką. Ko gero, būtent jie daro Wild Beasts ne gerais, o puikiais. Dainavimo funkcijomis dalinasi Hayden‘as Thorpe‘as ir Tom‘as Fleming‘as. Tiek vienas, tiek kitas labai praverstų bet kokiam kolektyvui, bet mūsų džiaugsmui jie pasirinko muzikuoti kartu. Thorpe‘o vokalas kone operinis, galingas, labai emocionalus. Fleming‘as tuo tarpu kiek tradiciškesnis, jautresnis, kažkuo primena Guy GurveyElbow. Vienoje dainoje pagrindinis yra pirmas, kitoje – antras. Tačiau kartais būna ir taip, – tai patys nuostabiausi momentai – kad dainoje jie tarsi bendrauja, kalbasi. Tokia yra „Reach a Bit Further“. Tikrų tikriausias šio įrašo perliukas.
Žodžiuose atsiskleidžanti kančia pateikiama pasitelkiant tokius įdomius įvaizdžius kaip „grindimis šliaužiojantys priešai“ ar „lova iš vinių“. Iš tikrųjų, grupę kartais tikrai sunku atpažinti, senasis linksmasis, žaismingais įvaizdis be gailesčio ir cackinimosi nutrenktas kažkur šalin. Vyrukai supbrendę, dainos gilios, žodžiai sofistikuoti. Drąsu. Ir belieka tik žerti pagyras, nes toks žingsnis pasiteisino su kaupu.
Smother yra puikus albumas, geriausia, ką grupė iki šiol sukūrė. Wild Beasts nepabijojo pasikeisti, surimtėti ir už tai bus tikrai apdovanoti gausiomis liaupsėmis. Ko gero, dabar būtent jie yra geriausia Jungtinės Karalystės grupė. Smother pasmerktas tapti klasika. Kai pačioje albumo pabaigoje Hayden‘as Thorpe‘as kančios persmelktu balsu dainuoja apie tai, kad pabaiga atėjo per greitai, taip norisi jam pritarti.

Įvertinimas: 9.1


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą