2011 m. gegužės 3 d., antradienis

Albumas: The Feelies - Here Before (2011)



Savo penktajį studijinį albumą The Feelies pradeda tokiais žodžiais: “Is it too late to do it again? Or should we wait another ten?”. Grupė čia kiek ironiškai referuoja į faktą, kad Here Before pirmtakas Time for a Witness pasirodė lygiai prieš dvidešimt metų. Unikalusis Niu Džersio kolektyvas debiutavo dar 1980-aisiais su savo neprilygstamuoju Crazy Rhythms. Jame gitaros skambėjo taip kaip niekad prieš tai, ir niekad po to. Po to pasaulį išvydo dar trys albumai, kurių nei vieno niekaip neišeina pavadinti prastu. Nors ir nesusilaukusi didelės sėkmės, grupė sugebėjo įnešti nemenką indėlį į alternatyviojo roko ir indie sceną. Gan žinoma grupė R.E.M. pripažino The Feelies įtaką jų skambesiui, o Weezer savo debiutinio albumo viršelį kūrė kopijuodami būtent Crazy Rhythms.
Taigi nenuostabu, kad The Feelies patapo kone kultine grupe. Neturi jie daug gerbėjų, bet turimi labai ištikimi ir jų muziką vertinantys itin palankiai. Tarp tokių yra ir šio teksto autorius. Todėl jis labai apsidžiaugė, kai praeitų metų pabaigoje buvo patvirtinta, jog kolektyvas sugrįžta su nauju albumu. Aišku, neišvengiamai kankino abejonės. Ar sugebės Here Before prilygti savo pirmtakams? Ar grupė nesusigadins savo nepriekaištingos reputacijos.
Tačiau jau po pirmos perklausos visos šios abejonės išgaruoja, nes The Feelies muzikuoja su tokiu užtikrintumu ir lengvumu, kad galima tik žavėtis. Muzika kiek ramesnė, kone visos dainos vidutinio tempo, niekas niekur neskuba, bet ir nereikia tikėtis, kad muzikantai, kuriems jau virš penkiasdešimties, ims draskytis kaip kokie paaugliai. Vis dėlto ir melancholijos čia neužtiksi, dainos spinduliuoja pozityvumu, laisvumu. Kaip ir ankstesniuosiuose albumuose The Feelies išlieka gitarų grupe. Jos čia skamba nuostabiai. Tylios, lengvos, subtilios melodijos ir trumpos, nesudėtingos solo partijos, labai smagios ir užkabinančios. Gali išgirsti ir slide, ir akustinę gitaras. Visąlaik grojama savitai ir užtikrintai. Atskirų pagyrų verta būgnininko darbas. Jis nesidrasko, lazdelėmis stipriai nemosikuoja, bet dirba labai kokybiškai. Klausant niekaip neapleidžia jausmas, kad grupės nariai paprasčiausiai linksminasi, muzikuoja savo malonumui. Dainos labai žaismingos, jaučiasi, kad įrašinėjant daug improvizuota, o vėliau tą spontaniškumą stengtasi perkelti į patį įrašą. Tai jiems puikiai pavyksta.
Labai žavi dainų struktūra. O tiksliau jos nebuvimas. Grodama grupė dažnai keičia tempą, nėra ryškių priedainių, kartais tarsi leidžiama sau paprasčiausiai paslinksminti. Kažkas galėtų prikišti, kad dainos skamba gan vienodai, bet su tokiu kaltinimu tikrai nesinorėtų sutikti. Taip, kažkokių didelių variacijų čia nėra, bet jų ir nesinori. Blaškymasis šiai grupei būtų ne tik nenaudingas, bet netgi žalingas. Juolabiau, kad atidžiau įsiklausęs imi jausti, kad iš tikrųjų Here Before dainos toli gražu nesidalija ta pačia nuotaika. Yra čia ir momentų kvepiančių nostalgija (“So Far”), ir romantika (“Bluer Skies”), ir nekantrumu (“Way Down”).
The Feelies sugrįžimas pasirodė esąs labai sėkmingas. Su Here Before jie ne tik užkėlė kartelę grupėms “kam per penkiasdešimt”, bet ir privertė po perknykščiais lapais slėptis daugybę jaunų grupių. Jų muzika paprasta, bet užkabinanti ir nebepaleidžianti. Seni draugai muzikuoja savo ir mūsų malonumui. Paklausyti tikrai verta.

Įvertinimas: 8.5

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą