2011 m. balandžio 15 d., penktadienis

Albumas: TV on the Radio - Nine Types of Light (2011)



Šie barzdylos jau ne vieneri metai džiugina muzikos mėgėjus savo puikiais įrašais tokiais kaip Return to Cookie Mountain ar Dear Science, spinduliuojančiais užtikrintumu, pasitikėjimu savimi, drąsa ir ryžtu eksperimentuoti. Žodžiu, grupė kurdavo tiesiog labai gerą ir kokybišką alternatyvųjį roką. O štai dabar, po trijų metų pertraukos, kurios metu daugiausiai užsiimdinėta solo projektais ir atostogavimu, jie pateikia savo klausytojams naująjį Nine Types of Light.
Neturėtų tai būti labai svarbu, bet visų pirma norisi pakalbėti apie viršelį... Vyrukai lyg ir patapo major label‘io klientais( suprask, gavo daugiau pinigų ir kitų išteklių), bet kažkas, regis, šioje vietoje stipriai sutaupė. Įrašų parduotuvėje besidairančiam toks meno kūrinys tikrai įspūdžio nepadarytų. Tačiau čia tik tarp kitko...
Geriau pažvelkime į turinį. Ten dešimt dainų, kuriose TV on the Radio kaip ir nieko naujo neišranda. Jie ir toliau užsiima tuo, ką moka geriausia t.y. kuria dainas su stipriu ritmo pojūčiu, įdomiomis gitarų linijomis, sintezatorių pasažais ir kaip reta geru Tunde Adebimpe vokalu, kuris itin gerai atsiskleidžia lėtesniuose kūriniuose. Klausytis labai malonu. Grupė į vieningą, gyvą darinį sugeba sulieti ir post-punk‘o energiją, ir soul jausmą, ir sveiką elektronikos dozę. Tokia sintezė nevisada ir ne visiems pasiteisina, bet TV on the Radio tai labai gerai pavyksta. Viskas labai darnu, tvarkinga. Vienur jie skamba tiesiog kaip tiesmukiški rokeriai, o kitur žiū sukuria ir kažką panašaus į Trip Hop‘ą.
Iš pat pradžių atrodo, kad Nine Types of Light bus pats melancholiškiausias, lyriškiausias grupės albumas. Atidarančioji „Second Song“, „You“ spinduliuoja labai ramia nuotaika, vokalisto balsas leidžiasi į soul platybes, o grupė groja su tokiu savotiškai liūdniu džiaugsmu. Net ir pirmasis singlas „Will Do“, kad ir pakankamai greito tempo, yra gerokai emocionalesnis, jautresnis, nei tokie energijos pliūpsniai kaip „Wolf Like Me“. Your love makes a fool of you, you can't seem to understand a heart doesn't play by rules and love has it's own demands“ – dainuoja Adebimpe apie labai universalius dalykus, kurie suprantimi bus daugeliui.
Tačiau lyriškoji, romantiškoji albumo dalis – tik pusė jo turinio. Grupė neužmiršo ir to kaip reikia būti trankiems, sveikai agresyviems. Kokia „No Future Schock“ kerta tiesiai iš peties. Penketukas čia į pagalbą pasitelkia ir pučiamuosius, kelias pritariančiąsias vokalistes. Kabina kaip reikiant.
Taigi Nine Types of Light dainas tarsi galima į dvi stovyklas. Ir ten  ir ten, geri, brandūs kūriniai, privilegija ausiai. Tačiau...
Kaip gerai begrotų, kaip užtikrintai beatrodytų, TV on the Radio vis dėlto niekaip neišvengė kartojimosi. Albume tikrai gausu šviežių, gaivių momentų, bet jie kažkaip nublanksta prieš bendrą įspūdį „visa tai jau girdėjau“. Ar tik nebus grupė kiek paskubėjusi? Potencialo, medžiagos naujam puikiam darbui lyg ir tikrai būta, bet rezultate pasijauti ne iki galo patenkintas. Nine Types of Light - geras, bet ne puikus. Kitai grupei to pakaktų, bet TV on the Radio -  kažin.

Įvertinimas: 7.9


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą