2011 m. lapkričio 14 d., pirmadienis

Reissue: The Beach Boys - The Smile Sessions (2011)



Seniai seniai, berods 1966-aisiais, kažkur Vakaruose užgimė psichodelinė era. Prasidėjo jinai nuo tokių albumų kaip Revolver ir Psychedelic Sounds of 13th Floor Elevators, o visu gražumu išsiskleidė per taip vadinamą „Summer of Love“, kai jaunimas linksmai rūkydami žolę ir besimėgaudami LSD teikiamais džiaugsmais klausėsi tokių grupių kaip Jefferson Airplaine, Love, The Jimi Hendrix Experience, The Byrds ir tt.. Savaime suprantama, viso ko priešakyje buvo The Beatles su savuoju Seržantu Peperiu. Tačiau tai buvo, ko gero, vienintelis laikas, kai jie turėjo ir  savęs vertus oponentus (jei galima vartoti šį žodį). Tiek menine, tiek komercine prasme jiems tada  prilygo ir tokie The Beach Boys.
The Beach Boys veiklą pradėjo pačioje septintojo dešimtmečio pradžioje ir ilgai grojo tokį lengvą kalifornietišką surf popselį, kurio žmonės su malonumu klausėsi, bet kuris į gelmę net nelabai bandė taikyti. Viskas pradėjo keistis dešimtmečio viduryje, kai grupės lyderis Brian‘as Wilson‘as pradėjo šiek tiek eksperimentuoti su įvairiomis substancijomis bei išgirdo bitlų albumą Rubber Soul. Jis jį įkvėpė sukurti šedevrų šedevrą Pet Sounds, kurio pavadinimą dabar užtiksite praktiškai kiekviename „Greatest Albums...“ sąraše. Dažniausiai kažkur viršuje. Toks veikėjas kaip Paul‘as McCartney teikėsi pripažinti, jog tai yra jo mėgstamiausias albumas, o tas pats Seržantas Peperis buvo bandymas sukurti kažką tiek pat gero. Pet Sounds įpėdinis ir turėjo būti Smile, dar ambicingesnis ir epiškesnis įrašas. Deja, dėl įvairių vidinių ir išorinių priežasčių jis taip ir neišvydo dienos šviesos. Atskiros dainos vis rasdavo kelią į kitus grupės darbus, bet visumos išgirsti šanso iki šiol neturėjome (jei neminėsime solinio Wilson‘o bandymo atgaivinti projektą). Tačiau keturių dešimtmečių laukimas pagaliau pasibaigė. Smile pagaliau išvydo dienos šviesą.
Pet Sounds genialumas ir amžinumas slypėjo keliuose esminiuose momentuose: išmoningose, bet sykiu ir paprastose, įsimenančiose melodijose; didžiulėje įvairiausių garsų ir instrumentų įvairovėje; ir galų gale iki tobulumo išgrynintame vokale (tiek pagrindiniame, tiek pritariančiuose). Smile visas šias tradicijas labai sėkmingai pratęsia. Gal tik juntamas kur kas didesnis užmojis, siekis sukurti kažką didingo, netgi epiško. Ambicija drąsi, bet sykiu ir pavojinga. Kita vertus, grupės talentas leidžia išvengti galimų nuklydimų. Smile dainos, galima sakyti, niekuom nenusileidžia Pet Sounds dainoms. Vėl nuostabūs balsai, vėl psichodeliškai skambančių garsų jūra, vėl nuostabios melodijos. Vėl tas pats genialumas paprastume. Šiais laikais tokios muzikos niekas nebekuria...
Smile atidaroma su „Our Prayer“, kurioje grupės nariai tiesiog niūniuoja vieną melodiją. Daro jie tai velniškai gražiai. Ši melodija po to iš esmės atsikartoja kone kiekvienoje albumo kompozcijoje. Visas Smile yra tarsi savotiškas vokalinių ir instrumentinių gabaliukų koliažas. Ne visada lengvai atskirsi, kur pasibaigia vienas ir prasideda kitas, todėl didžiai patartina viską perklausyti vienu kartu (tai padaryti tikrai labai lengva). Žinoma, kaip ir priklauso tokiems leidimams, visko čia pridėta netgi per daug, bet esmingiausios vis tiek yra tos devyniolika dainų, kurios ir turėjo būti įtrauktos į originalųjį Smile.
Tuos minėtuosius gabaliukus į vietą surikiuoja ir visą albumą nuo chaoso gelbėja kelios dainos, kurias galima vadinti centrinėmis Smile kolonomis. Tai yra: „Heroes and Villains“, „Surf‘s Up“ ir „Good Vibrations“. Jų beklausydamas tarsi susipranti kaip atsidūrei būtent čia ir pradedi nujausti, kur keliausi toliau. „Heroes and Villains“ prasideda kaip gan tradiciškai skambanti pop daina, bet galiausiai išvirsta į nesibaigiančią eksperimentų su tempu, nuotaika ir instrumentais bei vokalu serija. Ši kompozicija, ko gero, geriausiai perteikia viso albumo dvasią. „Surf‘s Up“ pasigirsta maždaug įrašo viduryje ir po eksperimentų gausos tarsi vėl surenka viską į vieną vietą. Tai rami, svajinga baladė, kurios puošmena yra nuostabus Wilson‘o vokalas. Jokių fejerverkų, jokio triukšmo, tik keli muzikantai ir jų talentas. Viskas, dėl ko The Beach Boys ir yra taip mylimi. Galų gale „Good Vibrations“ yra tiesiog nuostabi pop daina, su iki pakvaišimo užkabinančiu priedainiu ir nepakartojama nuotaika. Ji tarsi viską apibendriną ir palieka išbaigtumo, pasitenkinimo jausmą.
Klausant The Smile Sessions negali nesižavėti The Beach Boys talentu ir išmone. Į juos panašių nebuvo, nėra ir, ko gero, nebebus. Tas pats Paul‘as McCartney Pet Sounds nupirko kiekvienam savo vaikui, kaip muzikinės edukacijos priemonę. Apie Smile galima pasakyti tą patį. Jį būtina perklausyti jau vien dėl savišvietos.

Įvertinimas: 10.0

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą