2011 m. lapkričio 10 d., ketvirtadienis

Indie Kirtimuose 2011-11-08: mmpsuf


Žiemos artėjimas kiekvieną dieną tampa vis akivaizdesnis. Gal todėl grupės mmpsfu muzika dabar ir klausosi taip maloniai. Trijulės skandinaviško šalčio persmelkta minimalistinė elektronika su šokiais tokiais dream pop prieskoniais šiandienos lietuviškos indie scenos kontekste skamba tikrai labai orginaliai ir išskirtinai. Todėl šaltą, drėgną, rūku apsitraukusį lapkričio vakarą trenktis kažkur į Kirtimus nebuvo taip jau ir sunku pasiryžti.
Indie Kirtimuose renginiai jau tampa labai malonia tradicija. Kirtimų kultūros centre jau yra muzikavę ir Markas Palubenka ir ReedNoBrass. Renginio vieta kelia gal ir ne pačias maloniausias asociacijas, bet tokios išankstinės nuostatos, ko gero, yra šiek tiek perspaustos. Nieko baisaus aplinkui taip ir nepavyko pamatyti. O stengtasi!
Žmonių, vis dėlto, norėjosi šiek tiek daugiau. Galima prigalvoti įvairių pateisinimų: antradienis, šalta ir tt.. Kita vertas, maža klausytojų koncentracija koncertui tik pridėjo jaukumo. Salėje nesigirdėjo jokio triukšmo, jokio šiuršulio. mmpsfu  pasirodymą daugelis stebėjo susėdę ant žemės ir apsiginklavę kokio nors šildančio gėrimo talpomis.

Gal todėl ir pats koncertas buvo kažkoks ramus ir šiltas. Čia jau, žinoma, pirmiausiai yra vokalistės Eglės Sirvydytės nuopelnas. Net ir už techninius nesklandumus ji atsiprašinėjo taip gražiai, kad galėjai pagalvoti, jog tai yra pasirodymo dalis... Ne vienas jos balsą lygina su galbūt kam nors žinoma islande Björk. Palyginimas gal kiek ir drąsokas, bet jo priežastis suprasti tikrai nesunku. Eglės vokale ribos tarp tyliai/garsiai ir švelnumo/agresyvumo irgi labai neaiškios, o angliški žodžiai tariami su tokiu mielu ausiai netaisyklingumu.

mmpsfu šiemet išleido penkių dainų mini albumą (kitaip tariant, EP) pavadinimu Expeditors, skirtą kosmose pabūvojusiems gyvūnams (Strielkai, Bielkai ir kitiems). Šio įrašo perliukai „Sleepy Animals“ ir „Human Unkind“ sugroti ir Kirtimuose. Gyvai jos skambėjo gal net geriau. Šių eilučių autorius lietuviškų radijo stočių jau seniai neklauso, bet, jeigu jos negroja šių dainų, tai man belieka tik gailėtis jų klausytojų.

Setlist‘as, vis dėlto, pasirodė šiek tiek per trumpas. Kolektyvas sugrojo manding tik kokias penkias dainas. Mažoka. Per jas tik spėta įsijausti. Vienok, viskas atlikta labai kokybiškai ir stipriai, bet po visko pasijunti lyg iš tavęs būtų kažkas atimta. Tik spėjai priprasti prie tylių, lengvų ritmų bei liūliuojančio balso, o štai ir pabaiga. Kita vertus, gal čia ir būta tokio sumanymo?

Tačiau net ir tokio trumpo pasirodymo visiškai užtenka, kad įsitikintum, jog mmspfu talento turi tikrai pakankamai. Sugrota kokybiškai ir užtikrintai. Dabar tik norisi, kad šis kolektyvas, kaip kad Lietuvoje neretai nutinka, niekur nepradingtų. Šie žmonės savyje tikrai turi dar daug puikių dainų. Bent jau aš jų lauksiu su didžiuliu nekantrumu.

 

O Indie Kirtimuose, regis, dabar išeina šokių tokių atostogų. Reikia manyti, kad jos neužsitęs labai ilgai. Čia groja gera muzika, o vietiniame barelyje visai pigus džinas.

Proga apsilankyti Kirtimuose juk taip dažnai nepasitaiko... 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą