2012 m. sausio 24 d., antradienis

Guided By Voices – Let’s Go Eat The Factory (2012)



Džiugu, kai tokios legendos sugrįžta. Ir ne tik todėl, kad norisi naujo pamėgtos grupės albumo. Smagu ir tai, kad kolektyvai kažkada nesulaukę pelnyto dėmesio beigi tiesiog neužsidirbę visų jiems priklausančių pinigų gauna dar vieną progą pataisyti padėtį. Guided By Voices yra labai geras šito pavyzdys. Geriausius savo albumus Bee Thousand ir Alien Lanes jie išleido dar 90-ųjų viduryje, bet net ir su tais genialiais darbais į platesnius vandenis išplaukti nepajėgė. Gal dėl to kaltas tas jų firminis lo fi skambesys, kurį sunku būtų ir supainioti su kuo nors kitu. Populiariosioms radijo stotims jų dainos tiesiog netiko. Visgi grupė subūrė tikrai ištikimų gerbėjų armiją, kuri naujojo Let‘s Go Eat The Factory laukė tikrai nekantriai.
O laukė ne tik dėl to, kad pertraukos tarp albumų būta labai ilgos, bet ir todėl, kad šiame įraše Guided By Voices sugrįžta prie savo šaknų. Čia mes ir vėl girdime tą nešvarų, bet ausiai labai mielą lo fi skambesį. Praeito dešimtmečio pradžioje grupė jį buvo apleidusi. Gal todėl jų pati žinomiausia bei populiariausia daina „Hold On Hope“ ir yra iš tų laikų. Visgi ten tikrai nėra tikrieji Guided By Voices. Tai kažkas kito. Va Let‘s Go Eat The Factory, tuo tarpu, yra tikrų tikriausiai Guided By Voices. Čia randame visus jų firminius bruožus. Tai ne tik nešvarus skambesys, bet ir pačių dainų struktūra. O greičiau tas faktas, kad šių kūrinių dainomis net nelabai ir pavadinsi. Tai greičiau jų nuotrupos, trumpi muzikos gabalėliai sudėti krūvon. Todėl albumas yra tarsi melodijų koliažas. Kūriniai dažnai baigiasi netikėtai – tarsi nukerpami per patį vidurį. Kitais kartais apseinama be pradžios – be jokios įžangos pasigirsta epizodas, kuris tradicinės konstrukcijos dainoje būtų jos priedainis. Todėl, kaip beje ir visų geriausių grupės albumų, šio reikia klausyti nuo pradžios iki galo. Atskirai jo kūriniai tiesiog nelabai veikia.
Kompozicijos iš esmės yra gan paprastos ir nepretenzingos, bet Guided By Voices vis dėlto kartas nuo karto pabando ir paeksperimentuoti. Įprastinę ginkluotę dvi gitaros/bosas/būgnai/vokalas kartais papildo ir šiek tiek įdomesni instrumentai. Grupė išbando ir pučiamuosius, ir pianiną, ir styginius. Kartais visas epizodas yra vienas eksperimentas (žr. „The Things That Never Need“) Vaizdo tokie pabandymai kaip ir negadina, bet tradicinis skambesys visgi limpa kur kas geriau. Kūriniai varijuoja nuo trankumo iki melancholijos ir nostalgijos. Pastarieji epizodai gal kiek stipresni. Tokios „dainos“ kaip „Chocolate Boy“ ar „Doughnut For A Snowman“ nuteikia be galo maloniai. Jos tarsi iš geriausių grupės laikų.
Kita vertus, laikas nuo laiko tau vis primenama, kad tie laikai vis dėlto jau praeityje. Neretai Let‘s Eat The Factory tampa tiesiog pernelyg nuobodus. Kai kurios albumo kompozicijos atrodo paprasčiausiai pritemptos ir išstenėtos. Tokių kūrinių kaip „Cyclon Utilities (Remember Your Birthday)“ įsimintinais tikrai nepavadinsi. Galų gale pati albumo koncepcija byloja apie praeities vaikymąsi, siekį įtikti fanams. Sugrįžimas „prie šaknų“ yra tapatus bandymui būti tuo, kuo jau nebeesi.
Visgi tai nekeičia fakto, kad Guided By Voices sugrįžimas visai neblogai pavyko. Taip, šis albumas nei iš tolo neprilygsta tam pačiam Bee Thousand. Jame tiesiog yra per daug silpnų vietų. Tačiau čia taip pat yra apsčiai ausiai mielų epizodų, kurie privers nusišypsoti ir pripažinti, kad seniokai šiek tiek parako dar turi.

7.0

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą