2012 m. sausio 28 d., šeštadienis

James Blake – Love What Happened Here EP (2011)



Praeiti metai James’ui Blake’ui buvo labai produktyvūs ir tikrai sėkmingi. Jo puikus debiutas atsidūrė ne viename ir ne dviejuose geriausiųjų sąrašuose, o ir gerbėjų gretos tik sėkmingai augo. Dėl jo talento niekas net nebando ginčytis, bet prie augančio populiarumo neabojotinai prisidėjo ir lyginant su pirmaisiai EP stipriai pasikeitęs jo stilius. Blake’as iš dubstep’o prodiuserio patapo singer-songwriter’iu, pradėjo dainuoti savo tikrai puikiu balsu, groti pianinu ir naudoti labiau tradicines dainų struktūras. Visa tai buvo puiku ir miela ausiai, nors kiek ir nesinorėjo, kad jis visiškai apleistų prodiuserio amplua. Juo labiau, kad Enough Thunder EP tikrai nebuvo kažkuo išskirtinis ir atlikėjas jame netgi skambėjo šiek tiek pavargęs. Todėl pačioje metų pabaigoje pasirodęs ir per visas šventes net kiek primirštas Love What Happened Here EP dabar klausosi tik dar maloniau. Juk jame Blake’as tarsi sako, kad dubstep’o dar nepamiršo ir išsklaido visas abejones, kilusias po Enough Thunder EP.
Love What Happened Here EP yra savotiškas sugrįžimas prie šaknų. Nors kokios čia dar šaknys, kai jaunuolis scenoje aktyviai reiškiasi dar tik treti ar ketvirti metai..? Tiesiog šis įrašas daug labiau primena 2010-aisiais pasirodžiusius CMYK EP ir Klavierwerke EP. Pastarąjį ypač. Dėl to šis EP skamba tarsi pasirodęs iš karto po jo. Stilius labai panašus: lėto tempo beat’ai, šiek tiek sintezatorių, vokalo nuotrupos (paties Blake’o ir ne tik) bei gana rami, atpalaiduojanti atmosfera. Tačiau Love What Happened Here EP atlikėjas žengia šiek tiek toliau. Naudojami įvairesni sample’ai, kuriuose girdimi įvairesni instrumentai. Štai kad ir “Curbside” netgi pasigirsta šiek tiek pučiamųjų, kurių Blake’o darbuose anksčiau kaip ir nėra tekę girdėti. Apskritai, kompozicijos turtingesnės, talpesnės, demonstruojančios atlikėjo augimą.
Į EP sudėti trys kūriniai. Be titulinės kompozicijos čia dar yra “At Birth” ir jau paminėta “Curbside”. “Love What Happened Here” – tiesiog nuostabi. Ji kažkuo primena “I Only Know (What I Know)”. Abu kūriniai suklijuoti iš minimalistinių ritmų ir vokalo gabaliukų, bet “Love What Happened Here” dar turi ir puikių sintezatoriaus pasažų, kurie suteikia savotiškos retro dvasios. “At Birth” kažkuo panaši, tik gal kiek ramesnė. O “Curbside” – tai Blake’o eksperimentas su sample’ais, kuris kartais susiklauso labai maloniai, o kartais pasirodo kiek per monotoniškas.
Visos trys kompozicijos skamba labai lengvai ir gaiviai. Tai jokių būdu ne žingsnis atgal. Dubstep’o kompozicijose Blake’o talentas atsiskleidžia gal net geriau. Čia jis tarsi pasijaučia visiškai laisvas ir nesuvaržytas. Būtent šių savybių, ko gero, labiausiai ir trūko Enough Thunder EP. Galėtų jis pagalvoti ir apie tokio stiliaus ilgagrojo įrašymą. Dešimties-penkiolikos minučių juk dažniausiai būna tiesiog per mažai.

8.1

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą