2011 m. gruodžio 9 d., penktadienis

Albumas: The Black Keys - El Camino (2011)



Kai kiek anksčiau šiemet apie savo pasitraukimą nuo scenos pranešė The White Stripes, buvo sunku neliūdėti. Atrodė, kad kitos grupės, taip sėkmingai besiklaujančios minimalistiniu, nenupoliruotu skambesiu, bei gaivališka energija, nėra ir būti negali. Liūdesio akimirkoje žmogus dažnai sutirštini spalvas. Juk štai amerikiečių duetas The Black Keys kažką panašaus daro jau ilgus metus. Gal jų diskografijoje ir nėra kiekvienam paaugliui girdėtų hitų, bet tai nei kiek nekeičia fakto, kad jie kuria velniškai gerą ir kokybišką muziką. Naujasis El Camino tai tik dar sykį patvirtina.
The Black Keys žengė kiek rizikingą žingsnį. Nuo, ko gero, iki šiol sėkmingiausio jų darbo Brothers pasirodymo praėjo vos metai. Šiais laikais albumus tokiais intervalais retai kas leidžia. Gal kas pasakytų, kad duetas tiesiog nori likti ant bangos, bet pasiklausius El Camino taip tikrai neatrodo, nes tai visai kitoks albumas nei Brothers. Jis lengvesnės nuotaikos, nerūpestingesnis, gerokai laisvesnis. Vyrukai tarsi nutarė atsipalaiduoti nuo su Brothers susijusios įtampos ir prigrojo vienuolika dainų savo malonumui. Ir mūsų, savaime suprantama. El Camino savo pirmtakui niekuom nenusileidžia, o neretai pasirodo net ir geresnis.
Dueto įtakos ir sentimentai jų dainose juntami aiškiau nei aiškiai. The Black Keys mėgsta bliuzą ir garažinį roką, nespjauna ir psichodeliką. Būgnus jie tranko iš širdies, užkrečiančius, agresyvius gitaros riff’us groja akmeniniais veidas. Savitumo jiems dar prideda šiek tiek penkiasdešimtųjų rokenrolo motyvų (“Lonely Boy”), bei vienas kitas meksikietiškas motyvas (“Run Right Back”). Žinoma, vyrukai į pagalbą pasitelkia ir kviestinius muzikantus, bet klausant jų dainų labai aiškiai jauti, kad visa ko pagrindas yra būgnai ir elektrinė gitara. Visa kita – tai tik priedas, skirtas įvairovei padidinti.
El Camino primena kokį nenugludintą brangakmenį. Gitaros ūžia, būgnų partijos irgi ne visada iki galo išbaigtos. Tačiau tai nei kiek nekliūna. Atvirkščiai. Albumo dainos atrodo tokios gyvos, natūralios lyg būtų grojamos kur nors garaže. Grupė nevaržo savęs, leidžia sau paeksperimentuoti, kartais pasileidžia į improvizacijos platybes. Tempas ir nuotaika, keičiasi lengvai ir natūraliai. Štai labai ausiai miela “Little Black Submarines” lyg ir prasideda kaip akustinė baladė, bet nejučia patampa epišku kūriniu su didžiuliu energijos užtaisu. Žodį “energija” kalbant The Black Keys apskritai tenka vartoti taip dažnai, kad jis net subanalėja. Tačiau niekaip kitaip neišeina apibūdinti tos auros, kurią jie sukuria aplink save. Gražiausia yra tai, kad duetas nesidrasko lyg kokie paaugliai, kurie tik sukelia daug triukšmo dėl nieko. Jiems visa tai išeina tiesiog natūraliai.
Reikia pasakyti, kad El Camino kur kas šviesesnis albumas nei Brothers. Pastarajame tikrai būtų sunku išsivaizduoti tokias dainas kaip „Nova Boy“. Tačiau tai jokiu būdu nėra trūkumas. Duetas čia tiesiog parodo kitokią savo pusę. Apskritai šiame albume jie tiesiog atrodo labiau atsipalaidavę, besimėgaujantys tuom, ką daro.
Nieko daugiau ir nebepridursi: The Black Keys įrašė dar vieną puikų albumą, kuris dažnam gali tapti mėgstamiausiu grupės darbu. El Camino nei akimirkai nepraranda savo intensyvumo, lengvumo, užtikrintumo. Klausymo malonumas po kurio gal net paklausite: „Kas tie The White Stripes? Aš pamiršau...“

Įvertinimas: 8.5

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą