2012 m. sausio 27 d., penktadienis

The Maccabees – Given To The Wild (2012)



The Maccabees man visada atrodė tarsi kažkokie pavėlavę. Jie debiutavo 2007-aisiais, kai didysis „berniukų“ grupių bumas jau buvau kaip ir bepraeinantis. Juk 2005-06 metais atsirado ir Bloc Party, ir Arctic Monkeys, ir Kaiser Chiefs, ir The Kooks. Šiam penketukui, rodos, nelabai ir bebuvo likę vietos. Gal todėl debiutinis Colour It In ir susislaukė šiek tiek mažiau dėmesio nei buvo nusipelnęs. Taip, nieko ypatingo jame nebuvo, bet kai kurie momentai tikrai kabino. Vokalisto Orlando Weeks‘o balsas buvo labai įdomus, du grupės gitaristai kūrė puikias melodijas, o ritminės sekcijos kapotumas, savotiškas „matematiškumas“ irgi skambėjo gan išskirtinai. Antrasis Wall Of Arms pasižymėjo šiek tiek tamsesniu, agresyvesniu skambesiu. „Berniukų“ grupių gazas jau buvo praėjęs, tad ir dėmesio susilaukta daugiau. Šis albumas tarsi buvo patvirtinimas, kad tai toli gražu nėra kažkoks vienadienis projektas, o kolektyvas, kuris tikrai šį tą sugeba ir yra linkęs mokytis. Teliko laukti, kada ši kompanija „iššaus“. O iššovė ji dabar. Su savo trečiuoju darbu Given To The Wild, prieš kurį pirmieji du atrodo lyg kokie paaugliški pagrojimai.
Čia The Maccabees tokie pasikeitę ir subrendę, kad kartais net sunku juos ir atpažinti. Paaugliškų šelionių visiškai nebelikę, albumo dainos skamba rimtai ir užtikrintai. Grupė spinduliuoju didelį pasitikėjimą savimi ir tuo ką jie daro. Ir ne be reikalo. Pažanga padaryta tiesiog milžiniška. Jie geriau groja, geriau dainuoja, jų žodžiai protingesni, o melodijos turtingesnės. Tai jau nebe linksmas indie rokelis, o užburiantis alternatyvusis rokas. Vienintelė daina, kuri dar kažkiek atliepia senesnias dienas, yra pirmasis singlas „Pelican“, irgi kapoto ritmo, gan žaismingos nuotaikos. Jis suveikia tarsi koks virsmo taškas, nes daugiau atgal nebesigrežiojama ir visiškai pasineriama į naująjį stilių.
Given To The Wild dainos gerokai melodingesnės ir subtilesnės. Žaismingumą pakeitė ramybė ir atsipalaidavimas. Muzikuojama tarsi ir kažkaip nepersistengiant, lengvai ir atsipūtus, tačiau vis tiek išeina sukurti kažką tokio... Šie kūriniai dvelkia svajokliškumu, nostalgija. Tokią nuotaiką, ko gero, sukuria atidarančioji „Given To The Wild (Intro)“, bei po jos einanti „Child“, kurios iš tikrųjų skamba lyg malonus prisiminimas iš vaikystės. Ši dvasia ir išlaikoma visas penkiasdešimt su trupučiu minučių. Todėl albumas atrodo labai vientisas arba, kitaip tariant, albumas tikrąja ta žodžio prasme, nes jo dainos daug geriau veikia kartu nei atskirai.
Viso albumo pažiba – puikios gitarų linijos. Kaip ir priklauso roko grupei, jos čia atlieka pagrindinį vaidmenį. Jos diktuoja melodiją, tempą, bei formuoja atsmosferą. Verta paminėti ir grupės vokalistą. Jo balsas, kad ir ne yptingas, bet tikrai turi kažko išskirtinio. Jame susilieja santūrumas ir jautrumas, o tokiose dainose kaip „Go“ ar „Ayla“ jis suskamba tiesiog nuostabiai. Grupė kartais pasitelkia ir kitokių instrumentų: įsijungia viena kitą sintezatorių ar sugroja kelias natas pianinu. Visa tai tik paįvairina albumą, dar ryškiau nuspalvina ir taip puikias jo melodijas.
Given To The Wild gal yra kiek per ilgas. Į pačią pabaigą jis lyg ir kažkiek nusėda, klausant pasidaro sunkiau išlaikyti koncentraciją. Tai jokiu būdu nereiškia, kad antrosios pusės dainos siplnesnės, tiesiog albumo gali pasirodyti per daug. Kita vertus, gal tai netgi ir šioks toks pliusas. Tokiu būdu kiekvienos perklausos metu gali užsikabinti vis už ko nors naujo. Daina, kurią pirmą kartą pražiopsojai, antrą kartą klausant gali tapti prasminiu akcentu (man taip pavyzdžiui buvo su „Unknow“).
The Maccabess evoliucija žavi. Iš paauglių rokelio grupės jie išvirto į puikų kolektyvą su savitu skambesiu ir puikiomis, giliomis dainomis. Neabojotinai pirmasis tikrai geras ir įsimintinas šių metų albumas.

8.6

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą